31.8.08

συνήθεια καλοκαιριού...

...ε, άμα δεν άκουγα αυτή τη "φωνούλα" της συμπαθέστατης κυρίας του σχήματος "Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας", πώς θα τελείωνα το καλοκαίρι μοοοοοοου;

Θυμίζουν λίγο από ΡΙΚ, σίριαλ εις την κυπριακήν. Εδώ είναι εις την "καρδιτσιώτικην". Ακούς σαν να μιλάει ο γείτονας, ο φίλος, ο χωριανός, κυρίως βέβαια μιας άλλης δεκαετίας... Κι υποτίθεται πως η συνταγή τους είναι: "χαϊδεύουμε τα αυτιά των θεατών", "παίζουμε αυτά που τους αρέσουν".

Σιγά, κυρία μου! "Ούι, ούι, ούι..."
Να μπει ο Σεπτέμβρης να ησυχάσουν κι οι φωνητικές χορδές σου.

Μωρέ, χίλιες φορές καλύτερα "Καζαντζίδης" μετά τις 2 τα μεσάνυχτα!

τ' Σ'κιάς το ρέμα

Το μοναδικό δείγμα "πέτρινου" γεφυριού στο χωριό μας είναι το περίφημο στης Συκίας το ρέμα.
Μικρός νόμιζα πως ήταν της "Θκειάς" [!;] το ρέμα.
Αν και θα του ταίριαζε και το "της Σκιάς το ρέμα", μιας και κάνει ωραίες δροσερές σκιές κάτω από τις καμάρες...
 κι άλλες φωτο-: [1], [2]
Το γεφύρι βρίσκεται στο 11ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καρδίτσας - Ραχούλας, ένα χιλιόμετρο νότια του Καλλιθήρου, στη θέση "Ξηρόκαμπος" και γεφυρώνει έναν παραπόταμο του ποταμού Καλέντζη.
Πρόκειται για λιθόκτιστο γεφύρι κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, το οποίο έπαψε να χρησιμοποιείται μετά την κατασκευή πλάι του της σύγχρονης γέφυρας από οπλισμένο σκυρόδεμα. Είναι δίτοξο, με ανισομεγέθεις τις καμάρες του και τα τόξα του είναι κατασκευασμένα από καλοδουλεμένους καμαρόλιθους που φέρουν κυφώσεις και περιταίνια.
Οι πλαϊνοί του τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από ξεστή λιθοδομή σε "αράδες", η οποία - σε συνδυασμό με τα τόξα του - δημιουργεί ένα αρμονικό αισθητικά αποτέλεσμα και ένα άρτιο τεχνικά έργο.
Το 1995, με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2869/2128/28-11-95 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 55/β/26-1-96, χαρακτηρίστηκε το γεφύρι του Καλλιθήρου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και το 1997 συντάχτηκε η μελέτη επισκευής του από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, την επόμενη χρονιά η Υπηρεσία πραγματοποίησε τις εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του γεφυριού με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού.
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2007

27.8.08

Καποδίστριας-2

Ανακοινώθηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), που έγινε για την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων για τις νέες συνενώσεις δήμων.
Ο δήμος Ιτάμου -σύμφωνα με την πρόταση- προσαρτάται στον κεντρικό δήμο της Καρδίτσας, παρέα με τους δήμους Καλλιφωνίου, Κάμπου και Μητρόπολης.
Στην ουσία επανερχόμαστε με ενισχυμένους τους δήμους που υπήρχαν και προ "Καποδίστρια-1" (Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Μουζακίου) συν ένα ορεινό δήμο που θα προέλθει από τη συνένωση των δήμων Νεβρόπολης και Πλαστήρα.

Η μελέτη, επίσης, προβλέπει την προσάρτηση των Δ.Δ. Καροπλεσίου, Καστανιάς στον παραλίμνιο δήμο.
Πώς και ξέχασαν τη Νεράιδα;

06.09.08
Δημοψήφισμα για την επικείμενη "κατάργησή του" προτείνει ο δήμαρχος Ιτάμου.

26.09.08
Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να καταρτιστεί πρόταση του Δήμου Ιτάμου σχετικά με το σχέδιο "Καποδίστριας-2".
Η ΚΕΔΚΕ ζήτησε από τις κατά τόπους ΤΕΔΚ να της καταθέσουν για το θέμα αυτό τις απόψεις τους έως 5-10-2008. Η ΤΕΔΚ Καρδίτσας με την σειρά της ζήτησε από τους Δήμους του νομού μας τις θέσεις τους έως τα τέλη του μήνα, ώστε στις 3 Οκτώβρη να γίνει μια ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου θα ακουστούν οι απόψεις όλων των δημάρχων του νομού και θα διαμορφωθούν οι θέσεις – προτάσεις της ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας που θα σταλούν στην ΚΕΔΚΕ.
Ο δήμος άφησε, πλέον, τις ιδέες περί δημοψηφίσματος και από το στόμα του δημάρχου προτάθηκε η σύσταση ενός ενιαίου δήμου με αυτό του Καλλιφωνίου (συν Αγιοπηγή, Ρούσσο) και ίσως συνένωση και με δήμους παρά του Σμοκόβου. Σαν δεύτερη επιλογή θεώρησε καλύτερη την ένταξη ολόκληρου του δήμου στο Δήμο Καρδίτσας.

Ολόκληρο το σχετικό κείμενο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περιέχεται σε σχόλιο που ακολουθεί.

03.10.08
Σε μια προσπάθεια ανίχνευσης της διάθεσης του κόσμου ως προς το σχέδιο "Καποδίστριας-2", από τη σύντομη ψηφοφορία του ιστολογίου μας (αφού είχε ανακοινωθεί σύσκεψη της ΤΕΔΚ στις 3 Οκτώβρη), μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι:
Δεν υπάρχει θετική διάθεση έναντι του νέου σχεδίου, γι' αυτό ο κόσμος προτιμά τη διατήρηση του υπάρχοντος δήμου ως έχει. Σε πιθανότητα ένταξής μας σε κάποιο δήμο, προτιμάται ο δήμος Καρδίτσας.

Αίσθησή μου είναι πως ο κόσμος δε νοιάζεται και πολύ για το θέμα. Προφανώς δεν έχει και μεγάλες προσδοκίες από το νέο σχέδιο. Είδε, εξάλλου, το "Καποδίστριας-1"!

26.8.08

υπόθεση "λατομείο"

Το χειρότερο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η μη συνειδητοποίηση και η "φυσικοποίησή" του.

Επισκέπτης, άρα αντικειμενικός παρατηρητής, αφού πρώτη φορά έβλεπε το χωριό, διαπίστωσε πως "ωραίο είναι το χωριό σας, αλλά σας το χαλάει αυτό το λατομείο".
1988, φόντο σε παλιά φωτογραφία
2006, εν ώρα μη εργασίας
2008, εν ώρα εργασίας / πλησιάζονας την κορυφή
2010
Το λατομείο στη "Γούβα" [δείτε στο χάρτη από "δορυφόρο", την άσπρη μουντζούρα αριστερά και πάνω από το χωριό] υπάρχει χρόνια τώρα εκεί, κόσμος πολύς δουλεύει και σιγά σιγά σώνεται το βουνό. Μες στο φετινό καλοκαίρι δυο φωτιές ζώσανε αριστερά και δεξιά την επιχείρηση.

Το λατομείο εκμεταλλεύεται η εταιρία ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε. κι απ' ό,τι φαίνεται οι δουλειές πάνε μια χαρά. Ακούγεται μάλιστα πως θα δώσουμε υλικά για την κατασκευή του δρόμου Ε65 και σε λίγο θα αυξηθεί η κίνηση των φορτωμένων φορτηγών, καθώς θα μεγαλώσει κι ο όγκος του καθενός εξ αυτών.

Λέτε σε λίγο να βλέπουμε το Ξινονέρι ή την Κρύα Βρύση;

Υ.Γ.
Για να μην ξεχάσουμε τις τρύπες στο Ζυγό που μας θυμίζουν και το δικό μας παρελθόν. Γιατί δεν εντάσσεται το παλιό "νταμάρι" σε κανένα από τα γνωστά επιχειρησιακά προγράμματα, αφού προωθείται η Οικολογική Αποκατάσταση Εγκαταλελειμμένων Λατομείων;
Ιούνης 09
Απ' ό,τι μαθαίνουμε η επιχείρηση επεκτείνεται.
Σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο αναφέρει πως έχει δοθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων "για την ίδρυση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος σε υφιστάμενο λατομικό χώρο της ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΕ στην περιοχή "Λιβάδια" στο Δ.Δ. Ρούσσου του Δήμου Καρδίτσας".

22.8.08

οι σημαντικοί μας "άλλοι"

Κάτι μου θύμιζαν αυτά που διάβαζα*... Κάπου τα ήξερα εγώ αυτά...
Η ελλιπής διαφοροποίηση του ατομικού "Εγώ" από το συλλογικό "Εμείς" χαρακτηρίζει τα άτομα που διαμένουν σε χωριά στην περιφέρεια. Η αυτοαντίληψη των ατόμων διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τις απόψεις που έχουν γι' αυτούς οι γείτονες ή οι χωριανοί, οι σημαντικοί "Άλλοι".
Τι θα πει το χωριό, βρε;
Όπως έκαναν οι άλλοι, θα κάνω κι εγώ...
"Κοινωνικοποιημένο" άτομο είναι εκείνο που η συμπεριφορά του αντιστοιχεί στις προσδοκίες και τα πρότυπα της κοινωνίας. "Κοινωνικοποιημένο" άτομο είναι το "προσαρμοσμένο" και συμβιβασμένο -στον κυρίαρχο λόγο- άτομο. Αυτός που "αποκλίνει" από τον κανόνα είναι ο "προβληματικός", ο "απροσάρμοστος", ο επικίνδυνος για την κοινωνική ασφάλεια.
Δεν είναι καιρός να δούμε τα πράγματα από μιαν άλλη οπτική, με μια άλλη "αισθητική", όπως αυτή που πρότεινε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ο M.Bakhtin;

Το "Εσύ" είναι το "Άλλο" μου "Εγώ" ...
* Μ.Δαφέρμος (2002). Η πολιτισμική-ιστορική θεωρία του Vygotsky. Αθήνα: Ατραπός

_______________
Λάβαμε κι ένα σκίτσο του Αρκά, ως σχόλιο, από τη "Μαφάλντα". Κάντε κλικ στην εικόνα!

Το κείμενο δημοσιεύτηκε (αναθεωρημένο) και στην εφημερίδα "Σέκλιζα", Αύγουστος 2009, τ.2, σ.8

18.8.08

τι είναι ΣΧΟΟΑΠ;

Φήμες λένε πως πρόκειται να μπουν στο σχέδιο οικισμού τα Τριφλοτόπια και περί αυτών ο λόγος.

Ψάχνοντας, βρήκαμε μια μικρή ακρούλα.
Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΜΟΥ: 155.593,90 ευρώ.
Αφορά τον καθορισμό των χρήσεων γης, τόσο των περιοχών που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών όσο και των περιοχών οι οποίες βρίσκονται εκτός αυτών.

Σέκλιζα, εσύ, ανοιχτή πόλη!

Και γιατί όλα μένουν στο επίπεδο των φημών και δεν υπάρχει ενημέρωση;
Γιατί οι συγκεντρώσεις γίνονται 11 το πρωί; Κάποιοι μιλούν για "στημένο παιχνίδι".
Γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι του χωριού μας δεν κάνουν μια συνέλευση κατοίκων; Γιατί, πάάλι θα γκρινιάζουμε μετά την κατάρτιση του σχεδίου;;;

δεν ήσουν στο κονσέρτο;

ΑΝΘΡΑΚΑΣ [=γκρίνια]
Πώς λέγαμε στην Ολυμπιάδα του 2004 ότι θα είμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα;
Κάπως έτσι ήταν κι η διοργάνωση στη συναυλία / κονσέρτο της ορχήστρας (Youth Symphonic Band of Moscow State Wind College / Κρατικό Κολέγιο Πνευστών) από τη Μόσχα, που φιλοξενεί αυτές τις μέρες ο δήμος Ιτάμου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιδοτούμενου από κάποιο υπουργείο.
Σχεδόν αυτοσχέδια θα χαρακτήριζα την όλη κατάσταση. Το μόνο που είχε γίνει ήταν η μεταφορά κάπου 100 πλαστικών καθισμάτων. Αφού, κατέφτασαν οι μουσικοί, αργότερα κι από την επίσημη ώρα έναρξης, τότε ψάχνανε να δούνε αν λειτουργούν τα φώτα, βάλανε ένα προβολέα πάνω στο καμπαναριό [καλή διάθεση υπήρχε] κι όλα λύθηκαν, τελικά.
Όλα; Μη φανταστείτε πως άναψαν ποτέ τα φώτα στα σκαλιά...

Κι από κόσμο; Καλά τα πήγαμε. Αν φανταστεί κανείς πως η ανακοίνωση έλεγε "ρώσικη συναυλία στον Άγιο Αθανάσιο", τι να υποψιαστεί κανείς... Εκκλησιαστική μουσική; Παραδοσιακά ρώσικα τραγούδια;

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο δήμος Ιτάμου κι ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου. Απ' όσο ξέρω η μόνη συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου ήταν στην πληρωμή του φαγητού των μουσικών μετά την παράσταση. Άρα, τα υπόλοιπα τα είχε αναλάβει ο δήμος;!

Και γιατί δεν είχε ανοίξει ο ναός, να δει ο κόσμος από κοντά τις τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν, αλλά και οι επισκέπτες να δούνε κάτι παραπάνω, παρά αρκέστηκαν στις φωτογραφήσεις στον εξώστη του ναού;

Να μη μιλήσουμε για την παραδοσιακή μας φιλοξενία. Αποδείξαμε πως η φιλοξενία περνάει πρώτα από την τσέπη μας κι αν δεν περνάει από τη δική μας, γινόμαστε "λίγο" αγενείς κι απότομοι... Ευτυχώς, μιλώ για μεμονωμένο περιστατικό, που φαντάζομαι θα ήταν αρκετό για να το πάρουν μαζί τους τα παιδιά από τη Ρωσία.

ΥΔΡΟΓΟΝΟ [=ζωή]

Ήχοι από πνευστά και τύμπανα ήχησαν σε όλο το χωριό και χειροκροτήματα επαναλαμβανόμενα.

ΤΡΙΑ [=πρόταση]
Μια νέα ζωή δόθηκε στο λόφο, ένας νέος χώρος εγκαινιάστηκε. Δεν είναι δυνατό όλα να γίνονται στην πλατεία.
Ας δοθούν ευκαιρίες για νέες εμπειρίες. Ας βγούμε λίγο από το καλούπι.

12.8.08

it's media game!

Στην εποχή της γρήγορης πληροφορίας, γνωρίζουμε πολύ καλά πως πολλές από τις ειδήσεις με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε ενέχουν σημεία διαστρέβλωσης [θελημένης ή μη].

παραδειγμα 1

Γνωρίζουμε όλοι κι όλες πως στις 11-12 Ιούλη διοργανώθηκαν από το Μορφωτικό Σύλλογο στο χωριό τα "περίφημα" ΑΓΡΟΤΙΚΑ 2008. Είδαμε και την παράλληλη Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων που διοργάνωσε ο δήμος Ιτάμου.
Διαβάστε, τώρα, την παρακάτω δημοσίευση:
Η πρώτη Πανθεσσαλική Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων εγκαινιάστηκε στο Καλλίθηρο του Δήμου Ιτάμου, όπου και δόθηκε μεγάλη έμφαση στη φυτική παραγωγή, στις ήπιες μορφές ενέργειας, στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και των υποδομών του, στην ποιότητα ζωής γενικότερα, με επίκεντρο τα θεσσαλικά προϊόντα.

[Την έκθεση εγκαινίασε ο γ.γ. της περιφέρειας Θεσσαλίας -κ. Γκούπας. Στο τέλος του χαιρετισμού του, συνεχάρη
] «για την πρωτοβουλία, τον Μορφωτικό Σύλλογο Καλλίθηρου και το Δήμο Ιτάμου που συνεργάστηκαν με επιτυχία στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αγροτικά» για να διοργανώσουν αυτή τη σημαντική έκθεση αλλά και τους γυναικείους συνεταιρισμούς και φορείς που συμμετέχουν στην έκθεση και στηρίζουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια...». [πηγή: agronews, 14.07.08]
Ολόκληρος ο χαιρετισμός τού γ.γ. είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, καθώς επίσης δημοσιοποιήθηκε σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τώρα, αν κάποιος ή κάποια έχει ζήσει το γεγονός, τι συμπέρασμα βγάζει;
Αν κάποιος ή κάποια δεν έχει ζήσει το γεγονός, τι άποψη σχηματίζει -από την άλλη;

παραδειγμα 2
Διαβάστε, την παρακάτω ανάρτηση σε ταξιδιωτική ιστοσελίδα, που προτείνει διαδρομή στο δήμο μας, ξεκινώντας από το χωριό:
[Στο Καλλίθηρο λειτουργεί] και οργανωμένος θεματικός Παιδότοπος «Το Φεγγαρόψαρο» σε δάσος δρυός δώδεκα στρεμμάτων.
Helloooooo! Φεγγαρόψαρο;!

Κι αυτό το "δάσος δρυός", τι ωραίο που ακούγεται...
Και πόσο πιο ωραίο είναι φυσικά, αλλά ποτέ μας δεν το σκεφτήκαμε έτσι. Ποτέ μας δε θυμόμαστε πως έχουμε κι ένα δάσος δρυός. Δηλαδή, ολόκληρα βουνά με δάση δρυός.

11.8.08

μιλάμε για το πάρτι...

Σήμερα το απόγευμα ο Δήμος κάλεσε τη "...νεολαία του χωριού σε συζήτηση για το πάρτι που θα γίνει στις 16 Αυγούστου στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής..."

Πόσο εύκολο είναι να συζητήσει η "νεολαία" με τη θεσμοθετημένη αρχή και ποιες προϋποθέσεις επικοινωνίας έχουν επιτευχθεί;
Ποιες αμοιβαίες σχέσεις επικοινωνίας και σεβασμού έχουν οικοδομηθεί;

Ο λόγος της "νεολαίας" δεν εκφέρεται τόσο εύκολα και ειδικά μέσα από πολιτικώς ορθά κανάλια.

Μιλάμε για το πάρτι; Ή για την πάρτη μας;

7.8.08

άγιος Αθανάσιος project [2]

Ααααα, δεν τελείωσε το έργο της η ομάδα του Αγ.Αθανάσιος project. Αυτές τις μέρες συντελείται νέο έργο. Ειδικοί συντηρητές αποκαλύπτουν τις πρώτες-πρώτες τοιχογραφίες, αφαιρώντας όλη τη μαυρίλα του καιρού αλλά και κάθε επέμβαση που είχε γίνει αυτά τα χρόνια.
Τα χρώματα που κρυβότανε κι η προσωπικότητα του καλλιτέχνη θα σας εκπλήξουν.

Υ.Γ. Μόνο που νερό δεν υπάρχει εκεί πάνω, γιατί κάηκε -λέει- εδώ και καιρό το μοτέρ. Με μπιτόνια κουβαλούσαν οι άνθρωποι νερό, με μπιτόνια και για καθαριότητα και δουλειές του νεκροταφείου.
Άραγε, αυτά τα ξερά κίτρινα χορτάρια που δίνουν τόσο ωραίο χρώμα στο τοπίο, αν λαμπαδιάσουν, με μπιτόνια θα τα σβήσουμε;