19.3.12

Ίδρυση Κοινοτικής-Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλλιθήρου

[Πριν λίγο καιρό, το Τοπικό Συμβούλιο Καλλιθήρου αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το Δήμο Καρδίτσας την ίδρυση Κοινοτικής Βιβλιοθήκης στη Σέκλιζα. Την Πέμπτη 22 Μαρτίου και ώρα 7 το απόγευμα, θα γίνει στο χωριό Λαϊκή Συνέλευση παρουσία του δημάρχου Καρδίτσας. 
Με αφορμή το γεγονός αυτό, δημοσιοποιούμε ένα κείμενο θέσεων. 
Ζητούμε την Ίδρυση Κοινοτικής Βιβλιοθήκης σε χώρο του πρώην Δημαρχείου και έχουμε την πρόθεση να τη λειτουργήσουμε ακόμη και εργαζόμενοι εθελοντικά συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα.
Όσο περισσότεροι στηρίξουμε την ιδέα, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα πάρει το αίτημα. Παρακαλούμε διαδώστε και στηρίξτε.] [facebook group]
Σύμφωνα με τη διακήρυξη της UNESCO (Public Library Manifesto,1994), η εποικοδομητική συμμετοχή και η εδραίωση της δημοκρατίας εξαρτώνται από το ικανοποιητικό επίπεδο της παιδείας καθώς κι από την ελεύθερη κι απεριόριστη πρόσβαση στη γνώση, τη διανόηση, τον πολιτισμό και την πληροφορία.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη την ίδρυση Κοινοτικής-Λαϊκής Βιβλιοθήκης στην τοπική κοινότητα Καλλιθήρου, που να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό ανθρώπων με διαφορετικά επίπεδα μόρφωσης, ηλικίας, επαγγελμάτων και ενδιαφερόντων.

Η βασική αποστολή της θα είναι η πληροφόρηση, η παιδεία, η πολιτιστική ανάπτυξη, η ψυχαγωγία και η έρευνα. Μια αποστολή που μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους παρακάτω τρόπους:
  • Την ανάπτυξη της συνήθειας για διάβασμα στα παιδιά από την μικρή ηλικία.
  • Την υποστήριξη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
  • Τη διατήρηση της προφορικής λαϊκής παράδοσης και την καταγραφή της τοπικής ιστορίας.
  • Την εξασφάλιση προσπέλασης των πολιτών σε κάθε είδους πληροφορία που αφορά στην κοινότητα.
Σε μια αγροτική περιοχή σαν τη δική μας, επιθυμούμε η λαϊκή βιβλιοθήκη να αποτελέσει περισσότερο ένα τοπικό κέντρο πολιτισμού, μάθησης και πληροφόρησης παρά ένα ήσυχο θησαυροφυλάκιο βιβλίων.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω πως το χωριό έχει άλλες ανάγκες αυτές τις δύσκολες μέρες, μόνο η βιβλιοθήκη μας έλειπε.

ce_ είπε...

Κι η Βιβλιοθήκη θα ανέκοπτε την ενασχόλησή μας με τις μεγάλες ανάγκες της εποχής;

speaker είπε...

Μια βιβλιοθήκη μπορεί μόνο να προσφέρει, όχι να αναστείλει, πόσο μάλλον να αποπροσανατολίσει...

Ανώνυμος είπε...

Ας μην κοροϊδευόμαστε, το χωριό κοντεύει να μείνει χωρίς σχολείο και εμείς κοιτάμε βιβλιοθήκες. Και βέβαια η βιβλιοθήκη προσφέρει, ψήφους.

Ανώνυμος είπε...

Α.! Και προς αποφυγή των παρεξηγήσεων, σε καμία περίπτωση δεν διαφωνώ με την δημιουργία μιας βιβλιοθήκης

Παύλος Σαμαράς είπε...

http://iteakarditsas.blogspot.gr/2012/03/blog-post_2794.html