25.8.14

ΗΜΕΡΕΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 2014Τα συναισθήματα κι η χαμένη παιδικότητα ξεπήδησαν μέσα από το Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου (16-22 Αυγούστου 2014). Στο Παιχνίδι συμμετείχαν περίπου 200 άτομα όλων των ηλικιών, ενώ σε ρυθμό και εγρήγορση τέθηκε όλο το χωριό.

«με το βιβλίο στο χέρι»
Από την προσυνάντηση των 5 ομάδων (ροζ, μοβ, γκρι, καφέ, πορτοκαλί)  διαφάνηκε ο διπλασιασμός του πλήθους αλλά και του κεφιού. Τα μέλη προσήλθαν με ένα βιβλίο-προσφορά προς τη Βιβλιοθήκη και παρουσίασαν το όνομα / ύμνο / έμβλημά τους («Ονειροπόλοι», «Ταξιδευτές του Χρόνου», «Ταξιδιάρικα Πουλιά», «Διαβάτες της Νοσταλγίας», «Αγωνιστές Βιολιτζήδες») εμπνευσμένα από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη. Έλαβαν και την πρώτη αποστολή τους, που ονομάστηκε “photo rally” και είχε ως σκοπό να γεμίσουν ένα άδειο άλμπουμ φωτογραφιών με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

«μας πήραν μυρωδιά»

Η πρώτη μέρα του Θησαυρού ξεκίνησε στην πλατεία του χωριού με ρυθμό κρουστών και κλαρίνου. Οι Ομάδες με κέφι ανακάλυψαν τη θεματική ενότητα της ημέρας, έτρεξαν να βρουν ένα ζεστό πιάτο φαγητό, έλυσαν ρέμπους και γρίφους που έβρισκαν σε διάφορα σημεία του οικισμού, προκειμένου να φτάσουν στη δοκιμασία της Ημέρας: διαγωνισμός ανοίγματος φύλλου από παιδιά λυκείου που εκπαιδεύτηκαν μέσα σε ένα απόγευμα, πραγματική παρασκευή μπατζίνας και δραματοποιήσεις με φράσεις-κλειδιά που αναδείκνυαν τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια με το πέρασμα του χρόνου.

«ακούσατε – ακούσατε!»
 

Η δεύτερη μέρα του Παιχνιδιού ξεκίνησε με αναζήτηση λύσεων σε ακουστικούς / ηχητικούς κυρίως γρίφους, καθώς γνώριμες φωνές και τοπικούς οργανοπαίχτες. Παράλληλες αποστολές, όπως κρυπτόλεξα, προετοίμασαν τις Ομάδες στη δοκιμασία της Ημέρας: Κατασκευή αφίσας για ένα φυτό και αναζήτηση παραδοσιακού τραγουδιού που να το εμπεριέχει, παρουσίαση του τραγουδιού και δραματοποίηση με χρονικό πλαίσιο τη δεκαετία του ’80 και φράσεις κλειδιά που παρέπεμπαν στην καθημερινότητα του χωριού.

«Εμ τι νομίζετε; Παίζουμε;!»

 Την τρίτη μέρα οι Ομάδες άνοιξαν πραγματικά τα μπαούλα των σπιτιών του χωριού και συγκέντρωσαν αντικείμενα που τους ζητήθηκαν, κυρίως αντικείμενα καθημερινής χρήσης παλιότερων εποχών ή που παρέπεμπαν στην παιδική ηλικία. Η δοκιμασία της Ημέρας περιελάμβανε κατασκευές παιχνιδιών, επίδειξη χρήσης, καθώς και πρωτάθλημα παραδοσιακών παιχνιδιών και παιχνιδιών αισθήσεων.

«τελική διαδρομή»
 Η τελευταία μέρα του Θησαυρού ξεκίνησε με τεστ παρατηρητικότητας και στη συνέχεια έστειλε τους παίχτες και τις παίχτριες των Ομάδων από δέντρο σε δέντρο ως αργά το μεσημέρι.
Το απόγευμα,  οι Ομάδες αποχρωματίστηκαν, παρουσίασαν τα ποιήματά τους (από την ποιητική συλλογή «Χειρόγραφα του Φθινοπώρου» του Τάσου Λειβαδίτη) και άνοιξαν τα σακουλάκια των Θησαυρών τους (αρωματικά φυτά και ένα ομοίωμα θη-σαύρας). Νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα των «Ταξιδευτών του Χρόνου».

Φωτογραφίες & λεπτομέρειες στην ομάδα της Βιβλιοθήκης στο facebook, στο sekliza.blogsopot.com, καθώς και στο διαδικτυακό ραδιόφωνο «βασιλικός & δυόσμος» bkd.listen2myradio.com που ξεκίνησε με αφορμή το Θησαυρό και θα συνεχίσει να δίνει ρυθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: