23.12.18

Δράμα – Σέκλιζα: μικρού μήκους δρόμος (την Πέμπτη)


Η Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου διοργανώνει προβολή των πρόσφατα βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας στη Σέκλιζα, την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στις 7 το απόγευμα.
 πρόγραμμα προβολών
1. ΕΚΤΟΡΑΣ ΜΑΛΟ-Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ / ΖΑΚΛΙΝ ΛΕΝΤΖΟΥ 25’ (Βραβείο «Αργυρός Διόνυσος» στη Δράμα και πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.)
2. ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΟΙΧΟΣ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ 10' (ειδικό βραβείο για το Περιβάλλον & την Κλιματική Αλλαγή)
3. LA ULTIMA HIJA / ΕΥΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ 21' (βραβείο Ντοκιμαντέρ)
4. CALLING /ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ 16' (βραβείο: «Έλληνες του Κόσμου»)
5. ΑΡΙΑ / ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 14' (τιμητική διάκριση για το μοντάζ)
6. ΠΟΛΥΕΛΑΙΟΣ / ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΛΑΡΟΣ 10' (βραβείο καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας)
7. ΝΑΡΚΗ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ 22' (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών)
8. Η ΣΙΓΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΚΑΤΟΣ 19' (ειδικό βραβείο για την ανατρεπτική ιδέα και τη σαρκαστική διάθεση έναντι στο θάνατο)
9. ΑΒΑΝΟΣ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΜΗΣ 20' (βραβείο: «Χρυσός Διόνυσος», καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, τιμητική διάκριση για το σενάριο, τη φωτογραφία, τα σκηνικά)
ΣΥΝΟΛΟ: 157'


7.10.18

η ΝΕΦΕΛΗ κερδίζει

Ξεκίνημα με νίκη και μάλιστα εκτός έδρας για την ΝΕΦΕΛΗ.



23.8.18

αποΘΗΣΑΥΡίσματα 2018


Από τις 8 ως και τις 13 Αυγούστου στην Σέκλιζα πραγματοποιήθηκε το 6ο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού της Κοινοτικής-Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλλιθήρου, μια βιωματική δράση πολιτισμού, ιστορίας, έκφρασης και δημιουργίας μέσα από γρίφους, αποστολές και γενικό σύνθημα: «πετάμε».



«πουλιά είσαστε όνειρα»
Με αφορμή τα ονόματά τους, οι Ομάδες που συμμετείχαν στο Παιχνίδι: Πολύχρωμοι Κορυδαλλοί, Κερομύτικα Κοτσύφια, Μπιρμπιλωτά Αηδόνια, Ελεύθερες Καρδερίνες και η Ομάδα της Βιβλιοθήκης: Πιτσιλωτές Δεκαοχτούρες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πουλιά που ζουν δίπλα μας, καθώς και το βυζαντινό, δημώδες, σατιρικό, πολιτικό κείμενο «Πουλολόγος».

αργαλειός – ύφασμα – μόδα
Έγιναν εργαστήρια ύφανσης στον αργαλειό που στήθηκε με την συνεργασία των περσινών Ομάδων του ΘΗΣΑΥΡΟΥ και μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες έδειξαν σε νέα παιδιά την τεχνική κι εκείνα αποπειράθηκαν να υφάνουν.
Έγινε εστίαση στην στολή της καραγκούνας: τα μέρη και τον τρόπο ντυσίματος, αναζητήθηκαν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τις τελευταίες γυναίκες καραγκούνες του χωριού, καθώς και παλιές μοδίστρες, παλιούς ράφτες.
Κορύφωση αποτέλεσε η «επίδειξη» χρονογραμμής της μόδας, συνδυάζοντάς την με ευρωπαϊκή/αστική μουσική και αντίστοιχα τοπικά γεγονότα των ίδιων δεκαετιών: 1920-1990.
 


τοπική ιστορία
Μια άλλη διάσταση χρονογραμμής της θεσσαλικής αγροτικής καθημερινότητας (1881-1910), έναντι της αστικής, δόθηκε μέσα από την διασκευή του μυθιστορήματος της Μαρούλας Κλιάφα Ένα Δέντρο Στην Αυλή Μας, αποσπάσματα του οποίου οι Ομάδες παρουσίασαν σαν ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο.

καρδιτσιώτικη ποίηση
Αξιοποιήθηκαν, δραματοποιήθηκαν ως και μελοποιήθηκαν αποσπάσματα από ποιητικές συλλογές σύγχρονων τοπικών ποιητών/ποιητριών (Δανάη Σιώζιου: Χρήσιμα Παιδικά Παιχνίδια, Ελευθερία Κυρίτση: Χειρόγραφη Πόλη, Χρήστος Κολτσίδας: Τα Ορεινά, Γιώργος Μπρούτσος: Ο Βασιλιάς της Κοινόχρηστης Αυλής, Χρήστος Διαμαντής: Λευκότητα). Στίχοι τους καλλιγραφήθηκαν και αποτέλεσαν το λάβαρο/ταυτότητα κάθε Ομάδας.

απρόσμενες αναγνώσεις
Μέσα από μια σπονδυλωτή αποστολή, παίχτες/παίχτριες των Ομάδων συμμετείχαν σε πρώτο χρόνο σε ένα φωτογραφικό παιχνίδι, προσπαθώντας να κάνουν τα σώματά τους φυσική συνέχεια των εικόνων εξωφύλλων λογοτεχνικών βιβλίων. Σε δεύτερο και τρίτο χρόνο ανέλαβαν ομαδικά να διαβάσουν/δραματοποιήσουν σελίδες αυτών των βιβλίων σε ανυποψίαστους θαμώνες καφενείων και εστιατορίων.

παλίμψηστα / επαναχρησιμοποίηση
Αντιλαμβανόμενες πως το παρόν χτίζεται με κομμάτια του παρελθόντος, οι Ομάδες προσπάθησαν να δραματοποιήσουν την ιστορία μιας πέτρας, που λειτουργούσε σαν σκυτάλη από το μακρινό ως το πρόσφατο παρελθόν.
Η «επαναχρησιμοποίηση», ως έννοια και πρακτική, διαχύθηκε στο Παιχνίδι: Οι Ομάδες «πιτσίλισαν» παλιά μπλουζάκια τους, χρησιμοποίησαν λευκά σεντόνια για λάβαρα, κατασκεύασαν πουλιά από χαρτόκουτες και παλιά/άχρηστα βιβλία.
Τα «παλιά/άχρηστα παπούτσια» αποτέλεσαν το εισιτήριο των παιχτών/παιχτριών για το ταξίδι του φετινού Παιχνιδιού. Ακούστηκαν οι ιστορίες τους, απλώθηκαν, μπερδεύτηκαν, υψώθηκαν ως τοτέμ, συνθέτοντας μια πυραμίδα, παρουσιάστηκαν με άλλες/εναλλακτικές χρήσιμες μορφές και τα εναπομείναντα κρεμάστηκαν ψηλά ως ανάμνηση σε μια γιρλάντα σε κεντρικό δρόμο.
 



μικρός θησαυρός
Τα παιδιά, στην ιδιαίτερη ενότητα του μικρού θησαυρού, έτρεξαν αναζητώντας λύσεις σε γρίφους και ανακαλύπτοντας εικόνες που συνέθεταν την ενδυμασία μιας καραγκούνας. Ενδιαφέρον παρουσίασε και το παιχνίδι κουίζ αντιστοίχισης βιβλίων που κουβαλούσε αυτές τις μέρες το ειδικά διαμορφωμένο 3κυκλο ποδήλατο.


μικρή επιφάνεια, μέγιστο βάθος
Ο φετινός θησαυρός: ένας ταχυδρομικός φάκελος που έκρυβε εικόνες αναμνήσεις μιας παλιότερης εποχής βρέθηκε από τους Συνδέσμους των Ομάδων στο τελευταίο εγκαταλελειμμένο περίπτερο της πλατείας. Συνεχίζοντας μια περσινή συνεργατική αποστολή, αναδύθηκε η ανάγκη διατήρησης αυτού του τόσο μικρού μνημείου διατήρησης αναμνήσεων.

υποσχέσεις για το μέλλον
Μετά από  κάθε ΘΗΣΑΥΡΟ σχεδιάζονται δράσεις για να αξιοποιηθούν στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα απ’ αυτόν, όπως ήταν φέτος ο αργαλειός, η χρονογραμμή τοπικών γεγονότων και η διάσωση του περιπτέρου.
Σιγά σιγά η Βιβλιοθήκη επιστρέφει στους ρυθμούς της κι από Σεπτέμβρη που θα ανακοινωθεί το ωράριο / τρόπος λειτουργίας της.
Συνεχής ενημέρωση και λεπτομερείς πληροφορίες, οπτικοακουστικό υλικό στην Ομάδα της Βιβλιοθήκης στο facebook. Όλο το χειμώνα θα γίνουν συζητήσεις, ζυμώσεις, συνεργασίες, επαφές για νέες περιπέτειες!

21.8.18

πρώτη για την ΝΕΦΕΛΗ

Με ελπίδες και όνειρα έκανε το πρώτο της βήμα η ΝΕΦΕΛΗ!
[Κάντε κλικ στην φωτογραφία για περισσότερα. Τα αθλητικο/ειδησιο/γραφικά ηλεκτρονικά μέσα που καλύπτουν το τοπικό ποδόσφαιρο παρέχουν πλούσια ενημέρωση.]
http://karditsasportiva.gr/%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b9%ce%bf-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-7/



18.8.18

πένθος για τον Πάνο

[αναδημοσίευση από την ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ:]
Έξω από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην Κομοτηνή άφησε την τελευταία του πνοή 37χρονος από το Καλλίθηρο Καρδίτσας, χθες το πρωί, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συγκρούστηκε μετωπικά που με αυτοκίνητο που οδηγούσε 35χρονος αλλοδαπός. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Φυτσιλή, ο θάνατος του οποίου σκόρπισε θλίψη και πένθος στο Καλλίθηρο. Η κηδεία του θα γίνει σημερα στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Καλλιθήρου.

9.8.18

1η προσυνάντηση Θησαυρού18


#θ18 #πετάμε_στη_Σέκλιζα, #πιτσιλωτές_δεκαοχτούρες
Ξεκίνησε χθες το 6ο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού με την 1η προ-συνάντηση, εκεί που περίμενε ένα "σκιάχτρο" και σήμερα το απόγευμα είναι η 2η προ-συνάντηση σε αυλές των Ομάδων-Πουλιών: Κορυδαλλοί, Κοτσύφια, Αηδόνια, Καρδερίνες αξιοποιούν ποιητικές συλλογές νέων ποιητών/ποιητριών από την Καρδίτσα: Δανάη Σιώζιου, Χρήστος Κολτσίδας, Ελευθερία Κυρίτση, Γιώργος Μπρούτσος για να στήσουν την ταυτότητα της Ομάδας τους και στις 8:30 στην Παιδική Χαρά θα παραστούν στον γάμο του Βασιλιά Αετού σε μια διασκευή του βυζαντινού σατιρικού/πολιτικού ποιήματος: "Πουλολόγος" 🦅
Στον παρακάτω σύνδεσμο αναρτώνται τα "φανερά" ψηφιακά αρχεία του Θησαυρού (αποστολές κλπ):
https://drive.google.com/drive/folders/1iCk0gPuYCLaBZjou4Zned2cGzTUrgTWz?usp=sharing
 




 

6.8.18

"πετάμε στη Σέκλιζα"


Για 6η συνεχή χρονιά διοργανώνεται και φέτος στην Σέκλιζα, από την Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη, το Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού από τις 8 ως τις 13 Αυγούστου.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι πολιτισμού γεμάτο κέφι και εκπλήξεις, στο οποίο παίχτες και παίχτριες συναντιούνται για να ερευνήσουν, να ανακαλύψουν, να βιώσουν τον τοπικό πολιτισμό, την λογοτεχνία, την ιστορία και δημιουργούν, εκφράζονται μέσα από την τέχνη.


Έχοντας στα χέρια τους την λέξη κλειδί «πετάμε» και την εικόνα ενός σκιάχτρου, όσοι/ες επιθυμούν να πάρουν μέρος στο Παιχνίδι, θα προσέλθουν στην μυστική τοποθεσία στην 1η προ-Συνάντηση την Τετάρτη 08.08.18 στις 08:08 μ.μ.. Εκεί θα ακούσουν τους Κανόνες και τις Οδηγίες, αλλά και θα δηλώσουν την διάθεση συμμετοχής της Ομάδας τους που αποτελείται από άτομα όλου του ηλικιακού φάσματος ή θα βρουν μια Ομάδα για να ενταχθούν οι ίδιοι/ες.
Στο τέλος της Συνάντησης θα δοθούν Αποστολές για την 2η προ-Συνάντηση που θα γίνει την Πέμπτη το απόγευμα. Τότε θα γίνει και η πανηγυρική ανακήρυξη των Ομάδων.
Το κύριο μέρος του Παιχνιδιού ξεκινά το πρωί της Παρασκευής 10 Αυγούστου και ολοκληρώνεται το βράδυ της Δευτέρας 13 Αυγούστου.
Συνεχείς πληροφορίες και λεπτομέρειες αναρτώνται στην Ομάδα της Βιβλιοθήκης στο facebook και στο sekliza.blogspot.com και ακούγουνται στο διαδικτυακό ραδιόφωνο bkd / «βασιλικός & δυόσμος».

31.7.18

εργασίες στο θέατρο

Κάτι κινείται φέτος το καλοκαίρι από άποψη εργασιών στο υπαίθριο θέατρο στο λαγκάδι.

22.7.18

"ρεμπέτικο" στο θέατρο

Με μια αναδρομή στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού (1922-2018), ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου έκανε το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 μια διαφορετική πρόταση κεντρικής καλοκαιρινής εκδήλωσης, αξιοποιώντας τον χώρο του μισοτελειωμένου υπαίθριου θεάτρου στο λαγκάδι και την ενισχυμένη ορχήστρα "Ροζ Πένες".


6.6.18

Παρασκευή 8 Ιουνίου, απόγευμα: παρουσίαση βιβλίου


παρουσίαση του παιδικού βιβλίου
«Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας
Παρασκευή 8 Ιουνίου 7 μ.μ.
στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο "Λ. & Ν. Σακελλαρίου"


Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου, παρουσιάζουν το παιδικό βιβλίο των Νίκης Κάντζου και Φυλλιώς Νικολούδη (Εκδόσεις Εθνικού Κέντρου Διάσωσης Σχολικού Υλικού) που καλεί μικρούς και μεγάλους να ευαισθητοποιηθούν στην σύγχρονη εκδοχή του κοινωνικού ζητήματος της προσφυγιάς.
Πόλεμος, Ξεριζωμός, Προσφυγιά, Νοσταλγία, Ελπίδα, Καινούρια Πατρίδα… Μια βαλίτσα ζει την προσφυγιά, γεμίζει με αναμνήσεις, ταξιδεύει σε θάλασσες και σε βουνά στα χέρια ενός παιδιού, συναντάει και άλλες βαλίτσες και τελικά φτάνει σε έναν τόπο, για να κάνει μια καινούρια αρχή. Όπου όμως κι αν βρίσκεται κουβαλά την ψυχή, τις αναμνήσεις και τις προσδοκίες του κατόχου της.
«Είμαι μια βαλίτσα, όπως τόσες άλλες. Ζούσα σε ένα σπίτι μαζί με άλλες βαλίτσες.
Με χαρές, με λύπες, με γέλια, με μικρές απογοητεύσεις. Μερικές φορές ταξίδευα για δουλειές και άλλες φορές για διακοπές. Περισσότερο αγαπούσα τα ταξίδια των διακοπών, γιατί στο εσωτερικό μου έβαζαν πάντα την αισιοδοξία. Ξαφνικά κάτι άλλαξε…». 
Το βιβλίο συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που βοηθάνε τα παιδιά μαζί με τους φίλους τους, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς τους, να μάθουν, να προβληματιστούν, να συναισθανθούν και να μην μείνουν αμέτοχοι.
Η Νίκη Κάντζου είναι εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση, συγγραφέας και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής. Έχει γράψει βιβλία για εκπαιδευτικούς και βιβλία τέχνης για παιδιά. Κάθε φορά που βλέπει μια βαλίτσα αισθάνεται ότι αυτή κουβαλά κάτι από την ζωή του κατόχου της. Η δική της βαλίτσα έχει μέσα ταξίδια, μουσεία, παιχνίδια θησαυρού, βιβλία και τις μικρασιάτικες της ρίζες.
Η Φυλλιώ Νικολούδη είναι σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής στη δημόσια εκπαίδευση, συγγραφέας και δασκάλα δράματος στην εκπαίδευση. Έχει διδακτορικό στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και στις Θεατρικές Δραστηριότητες. Έχει γράψει παιδικά βιβλία και βιβλία για εκπαιδευτικούς.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Ν. & Λ. Σακελλαρίου» (Μουσείο Πόλης). Αρχικά θα ακουστούν προφορικές αφηγήσεις από άτομα που βίωσαν τα ίδια (στην περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου από την κ. Αθηνά Βλάχου) ή η κοινότητά τους την προσφυγιά (μαρτυρία από το βιβλίο της κ. Καλλιόπης Αλιβάνογλου: "Από το Τσουκούρ στο Καππαδοκικό"), καθώς και πώς σήμερα η τοπική κοινωνία υποδέχεται πρόσφυγες και με τι τρόπο το βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση. Στη συνέχεια, θα γίνει αναφορά στην εικονογράφηση του βιβλίου και οι συγγραφείς θα κλείσουν με παραδείγματα δράσεων του βιβλίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
-Χρυσαυγή Σέγγη (συντονίστρια έργου «Διαμονή προσφύγων & αιτούντων άσυλο στην Καρδίτσα» της Ύπατης Αρμοστείς του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες / σύμβαση με ΑΝΚΑ)
-Κωνσταντίνος Μπιλιούρης, εικαστικός