27.12.19

το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει ...στη Σέκλιζα, την Κυριακή


Η Τοπική Κοινότητα και η Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 στις 7 μ.μ.,  διοργανώνουν στο χώρο του δημοτικού σχολείου Καλλιθήρου δωρεάν προβολή βραβευμένων ταινιών από το πρόσφατο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας.

πρόγραμμα προβολής ταινιών:
1.    Index, του Νικόλα Κολοβού, 12’, πρώτο βραβείο (Χρυσός Διόνυσος)
2.    Καρτ-Ποστάλ Από Το Τέλος Τού Κόσμου, του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου , 23’, τιμητική διάκριση μοντάζ στη Λίβια Νερουτσοπούλου
3.    Sable Noir, του Θανάση Τρουμπούκη, 20’, τιμητική διάκριση σχεδιασμού ήχου στον Χρήστο Γιαννακόπουλο
4.    Υπνοβατώντας, της Μελίσσα Αναστάση, 19’, Βραβείο Σωκράτης Δημητριάδης για την Kαλύτερη Tαινία «Έλληνες του Κόσμου»
5.    Chopper, του Γιώργου Καψανάκη, 10’, τιμητική διάκριση  πρωτότυπης μουσικής στον Νίκο Γιαννακάκη και Δημήτρη Γιαννούλη
6.    W, του Στέλιου Κουπετώρη, 6’, τιμητική διάκριση για ειδικά εφέ στους Γιάννη Πατσιαούρα και Berta Valverde, Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης
7.    Ο Καραγκιόζης, του Μιχάλη Γιγιντή, 26’, βραβείο νέου δημιουργού
8.    Ο Μάγκας, του Αλέξανδρου Κακανιάρη, 17’, εύφημος μνεία
9.    I Am Mackenzie, της Αρτέμιδας Αναστασιάδου, 20’, Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία
10.              Η Απόσταση Ανάμεσα Στον Ουρανό Κι Εμάς, του Βασίλη Κεκάτου, 9’, βραβείο σκηνοθεσίας, τιμητική διάκριση καλύτερης ανδρικής ερμηνείας  στον  Νικολάκη Ζεγκίνογλου και εύφημος μνεία για την εξαιρετική ερμηνεία στον Ιώκο-Ιωάννη Κοτίδη

10.12.19

Χρήστος Παπακώστας: "Χορευτικοί Πολιτισμοί"

http://www.kypseli.org/styled-5/index.html

Ο Χρήστος Παπακώστας κινείται στους ακαδημαϊκούς κύκλους (ΤΕΦΑΑ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), μελετώντας τον ελληνικό παραδοσιακό χορό.

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε ένα βιβλίο, του οποίου φέρει τη συν-επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης.
  • Ο χορός είναι κάτι περισσότερο από μια αισθητική της ζωής –είναι η ενσάρκωση της ζωής.
  • Με ποιον τρόπο χρησιμοποιείται ο χορός για τη διαμόρφωση της εθνικής ιδεολογίας; Πώς συνδέονται ο χορός και η εθνότητα, το φύλο, η υγεία, η παγκοσμιοποίηση και ο εθνικισμός, ο καπιταλισμός και η μετααποικιοκρατία; 

 Η άλλη πλευρά του "χορού". Η πολιτισμική.

24.11.19

οστεοφυλάκιο

Κόσμος στο κοιμητήριο. Φωτογραφίες πολλές. Κι ήρθαν κι οι παλιοί πρόγονοι, από το παλιό, και συναντήθηκαν οι συγχωριανοί.



13.11.19

Εργασίες στη στέγη τού σχολείου

Πρωτοτυπούμε!
Αλλαγή στέγης μες στον Νοέμβριο, με αναστολή μαθημάτων!
Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ
και την ενημέρωση του Σχολείου για τις ημέρες μαθημάτων ή μη.

28.9.19

"τα τραπεζιάτικα" έρχονται

Σύντομα έρχεται μια νέα μουσική δουλειά του Γιάννη Αδάμου: "Τα τραπεζιάτικα" από τη δισκογραφική εταιρεία Final Touch.
Συμμετέχει κι ο Χρήστος Κολοβός. Επίσης τη φωτογραφική του έμπνευση πρόσφερε ο Κωνσταντίνος Βασταρούχας.

Πάρτε μια γεύση κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ,

αλλά κι ΕΔΩ.

Με το καλό!
Δεν είναι και λίγο να συμμετέχει στο δίσκο σου ο Αργύρης Λούλατζης κι ο Σωτήρης Μπαλλάς!


28.8.19

"ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ είναι μέσα μας"


Βρέθηκε για έβδομη χρονιά ο  κρυμμένος ΘΗΣΑΥΡΟΣ.

Τετάρτη 21 Αυγούστου
Στην προσυνάντηση, μικροί-μεγάλοι θυμήθηκαν παλιούς Θησαυρούς, φορώντας μπλουζάκια και ακούγοντας μουσική από προηγούμενες χρονιές. Άκουσαν από την Ομάδα της Βιβλιοθήκης τις οδηγίες, τους νέους κανόνες και πήραν το φάκελο αποστολών / σύστασης των νέων Ομάδων τους.
Πέμπτη, 22 Αυγούστου
Το πρωί, Οι ΟΜΑΔΕΣ: "ΜΙ-ΛΑ ΡΕ!", "ΤΟ ΜΙ-ΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ", "ΦΑ-ΜΙ-Λ(Ι)Α", "ΣΟΛ-ΙΣΤΕΣ", "ΚΑΒΟ ΝΤΟ-ΡΟ" συναντήθηκαν στην πλατεία, ξετύλιξαν το κόκκινο νήμα του χρόνου και περιπλανήθηκαν στο χωριό μέσα από Γρίφους και Εικόνες. Παράλληλα, ανάρτησαν στην Ομάδα της Βιβλιοθήκης σέλφις φωτογραφίες με συγκεκριμένους ηλικιωμένους/ες του χωριού, που προέκυψαν από γρίφους.

Το απόγευμα παρουσίασαν τις ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ που είχαν αναλάβει:
·        Δραματοποιημένα αποσπάσματα με παράλληλη ανάγνωση από τα Άπαντα του Γιώργου Σουρή.
·        Δραματοποιημένα ρομαντικά επεισόδια "καντάδων σε μπαλκόνι" με πρωταγωνιστές ερωτευμένα ζευγάρια: Ερωτόκριτος & Αρετούσα, Ρωμαίος & Ιουλιέτα, Μιμίκος & Μαίρη, Τάσος & Γκόλφω.


Παράλληλα, ετοίμαζαν τις φωτογραφικές τους ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή το βράδυ:
> Αναζήτηση / φωτογράφηση 5 ενήλικων γυναικών που κρατούν στα χέρια τους νυφική φωτογραφία & 5 ενήλικων αντρών που κρατούν στα χέρια τους στρατιωτική φωτογραφία.
> Φωτογράφηση των μελών των Ομάδων με συγκεκριμένο τρόπο ("γελάμε με μάτια κλειστά / μάτια ανοιχτά").

Στον ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΘΗΣΑΥΡΟ, οι ΟΜΑΔΕΣ συμμετείχαν σε ένα Seflie Game στην πλατεία και σε αναζήτηση σημείων μες στο χωριό, μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Παρασκευή, 23 Αυγούστου
Το πρωί ξεκίνησε στον εξώστη του Αγίου Αθανασίου (λόφος). Οι Ομάδες φτιάξανε γρίφους η μια για την άλλη, παίξανε ένα βιβλιοπαιχνίδι γρίφων και στη συνέχεια αναζητήσανε ξανά νέα σημεία μες στο χωριό, ενώ τα παιδιά δημοτικού/νηπιαγωγείου είχαν την ευκαιρία να παίξουν στον μικρό θησαυρό στο χώρο της πλατείας, σχηματίζοντας μια φανταστική ορχήστρα.
 Το απόγευμα, οι Ομάδες παρουσίασαν καλλιτεχνικά το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη: "Ο κ. Στράτης Θαλασσινός περιγράφει έναν άνθρωπο" και συνέθεσαν τον τελικό γρίφο που τους οδήγησε στον φετινό κρυμμένο ΘΗΣΑΥΡΟ:

 Μια καρδιά που πάνω της έφερε το "θ", τυλιγμένη με κόκκινο νήμα μες στο κουβάρι που ήταν καρφωμένο στην "αίθουσα του Χρόνου".  Το "θ" στον "άνθρωπο", στη "Βιβλιοθήκη", στο "Καλλίθηρο".

Σάββατο, 24 Αυγούστου
Μια τελείως διαφορετική βραδιά ΘΗΣΑΥΡΟΥ (“Sekliza_voices), μια συναυλία ελεύθερη για το κοινό, στην πλατεία, που ετοίμασαν άνθρωποι του χωριού, φίλοι της μουσικής και του χωριού με αγάπη και μεράκι, καθώς και την υποστήριξη της Κοινότητας και του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθήρου. Η αφορμή είχε δοθεί σε περσινό εργαστήρι της Βιβλιοθήκης: “Οι μουσικοί του χωριού”.



 Όλα αυτά τα χρόνια του Θησαυρού τα μέλη μάθανε να μην είναι παθητικό κοινό. Το Σάββατο το βράδυ το λόγο είχε η μουσική έκφραση των μουσικών: Βασίλης Κολοβός, Θωμάς Ντανόπουλος, Νίκος Κυριακόπουλος, Χρήστος Κολοβός, Γιάννης Αδάμος, Ηλίας Κολοβός, Άρης Κολοβός, Κώστας Κολοβός, Άννυ Γιώτα, Άρης Φαλιάγκας.

σχέδια
Ολοκληρώνοντας το καλοκαίρι και οδεύοντας προς το Φθινόπωρο, η Ομάδα της Βιβλιοθήκης, έχοντας υπόψη της τα δεδομένα και τις καταστάσεις, επαναπροσδιορίζει τα σχέδια της και την πορεία της. Άμεση προτεραιότητα φαίνεται πως έχει η διευθέτηση, κατοχύρωση του ζητήματος του χώρου της, καθώς και η εύρεση λύσης λειτουργίας της σε τακτικό ωράριο.
Ο καιρός κυλάει γρήγορα και αναδεικνύεται ως (απ)αίτηση η εύρεση / λειτουργία ενός χώρου ως Εκθετήριο / Αποθετήριο αντικειμένων του παρελθόντος, καθώς και η συντήρηση της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, ώστε να είναι αξιοπρεπείς οι συνθήκες λειτουργίας της ως χώρος εκδηλώσεων.
Νέα, λεπτομέρειες και οπτικοακουστικό υλικό στην Ομάδα της Βιβλιοθήκης στο Facebook, & στο YouTube.

20.8.19

Βιβλιοθήκη: "Συντονιστείτε, ξεκινάμε!"


Δόθηκε το κάλεσμα για την έναρξη του ΘΗΣΑΥΡΟΥ 2019 (21-24 Αυγ).



Τετάρτη, 21 Αυγ, ώρα 7μ.μ., ΠΡΟΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Μικροί και μεγάλοι, φορώντας μπλουζάκια παλιότερων θησαυρών, θα πάρουν τις πρώτες οδηγίες για την κατάρτιση των Ομάδων και η δράση ξεκινά: χρώματα, μουσικές, ρυθμός, έκφραση και η αναζήτηση του Κρυμμένου Θησαυρού ξεκινά!


8H54VP052Oiq
«…όπως και να το πεις, όπως και να το γράψεις…».
Οι επόμενες μέρες/νύχτες θα περάσουν με συναντήσεις, δράσεις, αναζητήσεις, δημιουργίες, έκφραση, προετοιμασίες, παρουσιάσεις και εκπλήξεις.


Σάββατο 24 Αυγ, 9:00 μ.μ., ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Μια ορχήστρα στην πλατεία, με μουσικούς που είναι από ή σχετίζονται με τη Σέκλιζα και το ΘΗΣΑΥΡΟ: “Sekliza_voices. Μια βραδιά, νέα πρόταση δράσης / εκδήλωσης, με την υποστήριξη της Κοινότητας και του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθήρου. Το κοινό μπορεί ελεύθερα να παρακολουθήσει και να συμμετέχει με το κέφι του. Μπουζούκι: Θωμάς Ντανόπουλος, πιάνο: Βασίλης Κολοβός, έγχορδα/φωνές: Γιάννης Αδάμος, Χρήστος Κολοβός, πλήκτρα: Νίκος Κυριακόπουλος, φωνές: Άννυ Γιώτα, Άρης Κολοβός, Κώστας Κολοβός. Αναμένονται και συμμετοχές έκπληξη.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες και στη Ομάδα της Βιβλιοθήκης στο Facebook και το YouTube.
#θ19