28.8.19

"ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ είναι μέσα μας"


Βρέθηκε για έβδομη χρονιά ο  κρυμμένος ΘΗΣΑΥΡΟΣ.

Τετάρτη 21 Αυγούστου
Στην προσυνάντηση, μικροί-μεγάλοι θυμήθηκαν παλιούς Θησαυρούς, φορώντας μπλουζάκια και ακούγοντας μουσική από προηγούμενες χρονιές. Άκουσαν από την Ομάδα της Βιβλιοθήκης τις οδηγίες, τους νέους κανόνες και πήραν το φάκελο αποστολών / σύστασης των νέων Ομάδων τους.
Πέμπτη, 22 Αυγούστου
Το πρωί, Οι ΟΜΑΔΕΣ: "ΜΙ-ΛΑ ΡΕ!", "ΤΟ ΜΙ-ΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ", "ΦΑ-ΜΙ-Λ(Ι)Α", "ΣΟΛ-ΙΣΤΕΣ", "ΚΑΒΟ ΝΤΟ-ΡΟ" συναντήθηκαν στην πλατεία, ξετύλιξαν το κόκκινο νήμα του χρόνου και περιπλανήθηκαν στο χωριό μέσα από Γρίφους και Εικόνες. Παράλληλα, ανάρτησαν στην Ομάδα της Βιβλιοθήκης σέλφις φωτογραφίες με συγκεκριμένους ηλικιωμένους/ες του χωριού, που προέκυψαν από γρίφους.

Το απόγευμα παρουσίασαν τις ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ που είχαν αναλάβει:
·        Δραματοποιημένα αποσπάσματα με παράλληλη ανάγνωση από τα Άπαντα του Γιώργου Σουρή.
·        Δραματοποιημένα ρομαντικά επεισόδια "καντάδων σε μπαλκόνι" με πρωταγωνιστές ερωτευμένα ζευγάρια: Ερωτόκριτος & Αρετούσα, Ρωμαίος & Ιουλιέτα, Μιμίκος & Μαίρη, Τάσος & Γκόλφω.


Παράλληλα, ετοίμαζαν τις φωτογραφικές τους ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή το βράδυ:
> Αναζήτηση / φωτογράφηση 5 ενήλικων γυναικών που κρατούν στα χέρια τους νυφική φωτογραφία & 5 ενήλικων αντρών που κρατούν στα χέρια τους στρατιωτική φωτογραφία.
> Φωτογράφηση των μελών των Ομάδων με συγκεκριμένο τρόπο ("γελάμε με μάτια κλειστά / μάτια ανοιχτά").

Στον ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΘΗΣΑΥΡΟ, οι ΟΜΑΔΕΣ συμμετείχαν σε ένα Seflie Game στην πλατεία και σε αναζήτηση σημείων μες στο χωριό, μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Παρασκευή, 23 Αυγούστου
Το πρωί ξεκίνησε στον εξώστη του Αγίου Αθανασίου (λόφος). Οι Ομάδες φτιάξανε γρίφους η μια για την άλλη, παίξανε ένα βιβλιοπαιχνίδι γρίφων και στη συνέχεια αναζητήσανε ξανά νέα σημεία μες στο χωριό, ενώ τα παιδιά δημοτικού/νηπιαγωγείου είχαν την ευκαιρία να παίξουν στον μικρό θησαυρό στο χώρο της πλατείας, σχηματίζοντας μια φανταστική ορχήστρα.
 Το απόγευμα, οι Ομάδες παρουσίασαν καλλιτεχνικά το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη: "Ο κ. Στράτης Θαλασσινός περιγράφει έναν άνθρωπο" και συνέθεσαν τον τελικό γρίφο που τους οδήγησε στον φετινό κρυμμένο ΘΗΣΑΥΡΟ:

 Μια καρδιά που πάνω της έφερε το "θ", τυλιγμένη με κόκκινο νήμα μες στο κουβάρι που ήταν καρφωμένο στην "αίθουσα του Χρόνου".  Το "θ" στον "άνθρωπο", στη "Βιβλιοθήκη", στο "Καλλίθηρο".

Σάββατο, 24 Αυγούστου
Μια τελείως διαφορετική βραδιά ΘΗΣΑΥΡΟΥ (“Sekliza_voices), μια συναυλία ελεύθερη για το κοινό, στην πλατεία, που ετοίμασαν άνθρωποι του χωριού, φίλοι της μουσικής και του χωριού με αγάπη και μεράκι, καθώς και την υποστήριξη της Κοινότητας και του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθήρου. Η αφορμή είχε δοθεί σε περσινό εργαστήρι της Βιβλιοθήκης: “Οι μουσικοί του χωριού”.



 Όλα αυτά τα χρόνια του Θησαυρού τα μέλη μάθανε να μην είναι παθητικό κοινό. Το Σάββατο το βράδυ το λόγο είχε η μουσική έκφραση των μουσικών: Βασίλης Κολοβός, Θωμάς Ντανόπουλος, Νίκος Κυριακόπουλος, Χρήστος Κολοβός, Γιάννης Αδάμος, Ηλίας Κολοβός, Άρης Κολοβός, Κώστας Κολοβός, Άννυ Γιώτα, Άρης Φαλιάγκας.

σχέδια
Ολοκληρώνοντας το καλοκαίρι και οδεύοντας προς το Φθινόπωρο, η Ομάδα της Βιβλιοθήκης, έχοντας υπόψη της τα δεδομένα και τις καταστάσεις, επαναπροσδιορίζει τα σχέδια της και την πορεία της. Άμεση προτεραιότητα φαίνεται πως έχει η διευθέτηση, κατοχύρωση του ζητήματος του χώρου της, καθώς και η εύρεση λύσης λειτουργίας της σε τακτικό ωράριο.
Ο καιρός κυλάει γρήγορα και αναδεικνύεται ως (απ)αίτηση η εύρεση / λειτουργία ενός χώρου ως Εκθετήριο / Αποθετήριο αντικειμένων του παρελθόντος, καθώς και η συντήρηση της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, ώστε να είναι αξιοπρεπείς οι συνθήκες λειτουργίας της ως χώρος εκδηλώσεων.
Νέα, λεπτομέρειες και οπτικοακουστικό υλικό στην Ομάδα της Βιβλιοθήκης στο Facebook, & στο YouTube.

Δεν υπάρχουν σχόλια: