Αυτή τη φωτογραφία την έχουμε μεταξύ μας τιτλοφορήσει: οι φυλακισμένες*.
Πρόκειται για ένα μνημείο τοπικής γυναικείας αντίστασης στους Γερμανούς κατακτητές. Διαβάζουμε στο βιβλίο του Απόστολου Στρογγύλη Η Καρδίτσα στην Αντίσταση:
Καλοκαίρι 1944
Μια Τετάρτη στην εβδομαδιαία αγορά, έγινε η μεγάλη κινητοποίηση των γυναικών στην πόλη, από τα κάπως γειτονικά χωριά μας. Επικεφαλής ήταν νέες κοπέλες, γύρω στα είκοσι χρονών. Γύρω τους πλήθος γυναικών από Σέκλιζα, Ραχούλα, Παλιόκαστρο και άλλα χωριά.
Η μεταμφίεση με καραγκούνικες στολές και η χρησιμοποίηση ψεύτικων ονομάτων δε βοήθησαν, γιατί κάποιοι συγγενείς τους από διπλανό χωριό της Σέκλιζας γνώρισαν κάποιες Σεκλιζιώτισσες και τις συνέλαβαν.
Τις συνέλαβαν όλες τις γυναίκες την ώρα που έδιναν στις γερμανικές αρχές κατοχής το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
-Να δοθούν στον κόσμο που πεινάει τα τρόφιμα που στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός.
-Να σταματήσει η τρομοκρατία!
-Όχι στην επιστράτευση Ελλήνων πολιτών για καταναγκαστική εργασία σε γερμανικά στρατόπεδα.
Τις γυναίκες τις έκλεισαν στις φυλακές της Καρδίτσας και τις κράτησαν ομήρους ως την απελευθέρωση. Η απόδραση των γυναικών έγινε την νύχτα που οι Γερμανοί εγκατέλειπαν την Καρδίτσα: 1η Σεπτέμβρη 1944.
Ένας από τους Έλληνες φρουρούς που κρατούσε τα κλειδιά της φυλακής, για να σώσει το δικό του κεφάλι, αφού έβλεπε πως οι Γερμανοί έφευγαν πια, αποφάσισε να τα "παίξει" όλα για όλα. Ξεκλείδωσε την πόρτα της φυλακής, μπήκε στους θαλάμους και είπε στους φυλακισμένους να είναι ψύχραιμοι και χωρίς φασαρία να τον ακολουθήσουν και να δραπετεύσουν όλοι μαζί.
Έτσι κι έγινε. Πριν ξημερώσει, ο ίδιος και οι φυλακισμένοι βγήκαν αθόρυβα απ' τη φυλακή και έφυγαν. κρύφτηκαν όλη την μέρα και το άλλο βράδυ, αφού οι Γερμανοί είχαν φύγει, ήρθαν στο χωριό.
___________
*Ο Βασίλης Φυτσιλής, στο βιβλίο του Η Σέκλιζα στους δρόμους του αγώνα, αναφέρει μερικά ονόματα γυναικών που εικονίζονται ή όχι: Χρυσούλα Πατρίκη, Παρασκευή Φυτσιλή, Ευτυχία Μητρογώγου, Παναγιώτα Παπακώστα, Όλγα Παπαλέξη, Δάφνω Καπνιά, Χρύσω Φυτσιλή, Χρυσούλα Κολοβού, Φροσύνη και Κυριακούλα Καραγιώργου, Αγαπούλα Λαγού, Ευτυχία Φυτσιλή-Ντανοπούλου
Ο Χρήστος Παπακώστας αναγνωρίζει ως δεύτερη πάνω αριστερά τη γιαγιά του Όλγα Βαγγελού, σύζυγος Δημήτριου Παπακώστα.
Ο Θανάσης Τσιουμπλέκας αναγνωρίζει την τέταρτη όρθια από αριστερά, τη γιαγιά του (από τη μεριά της μητέρας του) Σοφία Κολοβού.
Ο Θανάσης Καραθύμιος αναγνωρίζει τη Χρύσω Φυτσιλή (αδερφή του παππού του Θανάση Καραθύμιου) την πρώτη καθήμενη κάτω αριστερά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου