22.8.08

οι σημαντικοί μας "άλλοι"

Κάτι μου θύμιζαν αυτά που διάβαζα*... Κάπου τα ήξερα εγώ αυτά...
Η ελλιπής διαφοροποίηση του ατομικού "Εγώ" από το συλλογικό "Εμείς" χαρακτηρίζει τα άτομα που διαμένουν σε χωριά στην περιφέρεια. Η αυτοαντίληψη των ατόμων διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τις απόψεις που έχουν γι' αυτούς οι γείτονες ή οι χωριανοί, οι σημαντικοί "Άλλοι".
Τι θα πει το χωριό, βρε;
Όπως έκαναν οι άλλοι, θα κάνω κι εγώ...
"Κοινωνικοποιημένο" άτομο είναι εκείνο που η συμπεριφορά του αντιστοιχεί στις προσδοκίες και τα πρότυπα της κοινωνίας. "Κοινωνικοποιημένο" άτομο είναι το "προσαρμοσμένο" και συμβιβασμένο -στον κυρίαρχο λόγο- άτομο. Αυτός που "αποκλίνει" από τον κανόνα είναι ο "προβληματικός", ο "απροσάρμοστος", ο επικίνδυνος για την κοινωνική ασφάλεια.
Δεν είναι καιρός να δούμε τα πράγματα από μιαν άλλη οπτική, με μια άλλη "αισθητική", όπως αυτή που πρότεινε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ο M.Bakhtin;

Το "Εσύ" είναι το "Άλλο" μου "Εγώ" ...
* Μ.Δαφέρμος (2002). Η πολιτισμική-ιστορική θεωρία του Vygotsky. Αθήνα: Ατραπός

_______________
Λάβαμε κι ένα σκίτσο του Αρκά, ως σχόλιο, από τη "Μαφάλντα". Κάντε κλικ στην εικόνα!

Το κείμενο δημοσιεύτηκε (αναθεωρημένο) και στην εφημερίδα "Σέκλιζα", Αύγουστος 2009, τ.2, σ.8

6 σχόλια:

dimgeo είπε...

Και λεμε μετα οτι ειμαστε ελευθεροι να κανουμε τις επιλογες μας...Τελικα επιλογες αυτων των "Αλλων" κανουμε στο χωριο...

ce_ είπε...

Πρόκειται για ένα στάδιο κοινωνικής εξέλιξης στο οποίο έχουμε κολλήσει αιώνες τώρα. Αν δεν υπάρξουν στοιχεία νέου σταδίου, μην περιμένεις ανάπτυξη.

dimgeo είπε...

Αν ο καθένας μας αρχίσει να λειτουργεί όπως ο ίδιος θέλει κ όχι όπως θα ήθελαν οι ΄΄άλλοι ΄΄ τότε θα αλλάξουν τα πράγματα με τον καιρό...

ce_ είπε...

Δεν προτείνω τον εγκλωβισμό στο Εγώ, αλλά το γεφύρωμα με το Εσύ. Ανοίγω δρόμους επικοινωνίας κι αφήνω το Άλλο να με συναντήσει, συναντώ κι Εγώ το Άλλο. Επικοινωνώ.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι ποιός έχει το κουράγιο να πάει κόντρα, στα μη πολιτικώς και κοινωνικώς ορθά μιας κλειστής κοινωνίας.Η θεωρία είναι εύκολη...Όσο αφορά ένα νέο πάντως, το μόνο που τους απασχολεί είναι ¨ακόμα δεν τελείωσες?¨ ή ¨δεν πήγαινες δάσκαλος!¨(αλήθεια,τόσοι δάσκαλοι τι χρειάζοντα;)

ce_ είπε...

Όντως, στη θεωρία όλα είναι εύκολα κι η πράξη είναι δύσκολη σε ένα τέτοιο πλαίσιο, γι' αυτό κι έχουμε κύματα φυγής...
Και τι είναι αυτό που ενοχλεί, λοιπόν; Το ότι ξεφεύγεις από τον κανόνα, που "ακόμα δεν τελείωσες" τις σπουδές σου, που "δεν έγινες δάσκαλος", που δεν ακολούθησες το ρεύμα.

(Κι οι δάσκαλοι φορείς του συστήματος είναι. Πρέπει να 'χει πολλούς, προκειμένου να διατηρήσουν την κατάσταση ως έχει, μην τυχόν και βγει κανείς από το ορισμένο δρομολόγιο.)