31.8.08

συνήθεια καλοκαιριού...

...ε, άμα δεν άκουγα αυτή τη "φωνούλα" της συμπαθέστατης κυρίας του σχήματος "Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας", πώς θα τελείωνα το καλοκαίρι μοοοοοοου;

Θυμίζουν λίγο από ΡΙΚ, σίριαλ εις την κυπριακήν. Εδώ είναι εις την "καρδιτσιώτικην". Ακούς σαν να μιλάει ο γείτονας, ο φίλος, ο χωριανός, κυρίως βέβαια μιας άλλης δεκαετίας... Κι υποτίθεται πως η συνταγή τους είναι: "χαϊδεύουμε τα αυτιά των θεατών", "παίζουμε αυτά που τους αρέσουν".

Σιγά, κυρία μου! "Ούι, ούι, ούι..."
Να μπει ο Σεπτέμβρης να ησυχάσουν κι οι φωνητικές χορδές σου.

Μωρέ, χίλιες φορές καλύτερα "Καζαντζίδης" μετά τις 2 τα μεσάνυχτα!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"17" Που ήρθε και φέτος η θεατρική σκηνή σε πειράζει?

ce_ είπε...

Με ενοχλεί αισθητικά. Αισθάνομαι την άποψή τους ως "λαϊκισμό", ως υποτίμηση του περί τέχνης αισθητηρίου μας, ως και υποτίμηση της νοημοσύνης μας μπορώ να σου πω.

dimgeo είπε...

Και ποιον δεν ενοχλούν αυτές οι "ελαφριές", ο θεός να τις κάνει παραστάσεις...???Όταν σε κοντινά χωριά του νομού μας "παίζονται" αξιολογότατες έργα, όντως κάπως νιώθεις...

ce_ είπε...

Όποιος Σεκλιζιώτης έχει παρακολουθήσει παράσταση στο υπαίθριο θέατρο της Μητρόπολης σχεδόν εξοργίζεται ... με το δικό μας ημιτελές.

hamachein είπε...

Μην ανησυχείτε. Απ' του χρόνου θα ανεβάζουν Dario Fo,Brecht,Bernard So.... Στο ολοκαινουριο θέατρο μας φυσικα!

ce_ είπε...

Πιστεύεις, hamachein, πως στις αρχές της δεκαετίας του '90 είχε ανεβεί Πάσχα καιρό στην πλατεία, επί πλατφόρμας "ο Τρελός κι ο Χάρος" του Ντάριο Φο; [απλά μου το θύμισες]
Και μισοτελειωμένο το θέατρο είναι καταπληκτικός χώρος για εικαστικές παρεμβάσεις και πρόκληση για καλλιτέχνες και δημιουργούς.

hamachein είπε...

Υπάρχει βίντεο??? Πες μου σε παρακαλώ πως ΝΑΙ, υπάρχει!!!

Το ζήτημα είναι πως είτε μισοτελειωμένο είτε έτοιμο χωρίς τις απραίτητες πολιτισμικές και πολιτιστικές υποδομές δεν γίνεται τίποτα. Ακόμη κι αν έχουμε τις πιο σύγχρονες θεατρικές εγκαταστάσεις. Εκεί είναι που θέλουμε δουλειά, μπόλικη δουλειά.


....κοίτα να δεις, Ντάριο Φο η Σέκλιζα. Μπορεί να ακούγεται υποτιμητικό αυτό για το χωριό μας αλλά δεν είναι. Απλά ξαφνιάστηκα. Ξάφνιάστηκα πολύ κι ευχάριστα.

ce_ είπε...

Αν υπήρξε καμιά ερασιτεχνική λήψη δεν το γνωρίζω. Όλα είναι πιθανά, ωστόσο...

Ανώνυμος είπε...

Η Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας δεν είναι ένα τυχαίο θεατρικό σχήμα. Τα σχόλιά σας είναι τουλάχιστον επιπόλαια. Διαβάστε ή ρωτήστε να μάθετε την ιστορία της αλλά και κάνετε τον κόπο να δείτε παραστάσεις στο δικό της θεατράκι, που δημιούργησε στην οδό Πλαστήρα 72. Εκεί ανέβηκαν και Ίψεν και Στρίντμπεργκ και Καμί. Ο συγκεκριμένος θίασος ανέβασε πάνω από 40 έργα και βραβεύτηκε πολλές φορές.
Μην υποτιμάτε λοιπόν κάτι, για το οποίο μάλλον δεν γνωρίζετε τίποτα.
Όσο για τις κωμωδίες που παρουσιάζονται το καλοκάιρι και χαρακτηρίζονται ελαφρές, ας μιλήσει ο πολύς κόσμος.
Αλλά, προς Θεού, μη μηδενίζετε, ενώ δεν ξέρετε ανθρώπους που έφεραν άλλες διαστάσεις στο τοπικό θέατρο.

ce_ είπε...

Ποιος μίλησε περί τυχαίου, "ανώνυμε/-η". Είναι ένα πάρα πολύ καλά στημένο σχήμα εδώ και χρόνια. Γνωρίζουμε από ιστορία θεάτρου στην Καρδίτσα. Γνωρίζουμε και για την ιστορία της Θεατρικής Σκηνής. Δε μηδενίζουμε τη δουλειά τους, δεν την υπερτιμούμε κιόλας. Εξάλλου, δεν αναφερθήκαμε στις παραστάσεις του χειμώνα.
Δεν υποτιμούμε τις κωμωδίες του καλοκαιριού, εκείνες μας υποτιμούν. Και το ότι ο πολύς κόσμος γελάει μ' αυτές δε μας πείθει. Αν πρόσεξες, το post ακριβώς γι' αυτό μιλάει. Πώς οι συγκεκριμένες παραστάσεις έχουν βρει το target group τους.
Όσο για τις διαστάσεις του τοπικού θεάτρου τις γνωρίζουμε καλά. Από μέσα κι από έξω.

Ανώνυμος είπε...

Το αν γνωρίζεις τα της Θεατρικής Σκηνής από μέσα κι απ' έξω, εμένα ως θεατή δε μ' ενδιαφέρει. Εκείνο που μ' ενοχλεί σ' εσένα είναι η διάθεση ειρωνίας.
Η Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας, επειδή την παρακολουθώ χρόνια, από το 1991-92 που ιδρύθηκε, καθιέρωσε το θέατρο, ως κάτι ξεχωριστό και στις καθημερινές συνήθειες του Καρδιτσιώτη, αφού μέχρι τότε όποιο θεατρικό σχήμα κι αν γινόταν στην Καρδίτσα, δεν είχε μόνιμη παρουσία ή τουλάχιστον περιοριζόταν σε συγκεκριμένα διαστήματα, στο να παρουσιάζει παραστάσεις.
Ο συγκεκριμένος θίασος, άλλαξε τα πάντα αφού εκτός τα πολλά έργα που παρουσίασε, έφερε στην Καρδίτσα πολλές μεγάλες προσωπικότητες (π.χ. Ιάκωβος Καμπανέλλης), ενώ είναι ο μοναδικός θίασος της περιφέρειας που βραβεύτηκε δυο φορές από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Οι παραστάσεις του καλοκαιριού, για να κλείνω-και δεν θα επανέλθω ξανά-δίνονται σε ανόμοιους χώρους και κυρίως σε πλατείες και αφορούν διάφορες ηλικίες. Οπότε έχουν και οικονομίες σε σκηνικά ή κοστούμια ενώ πρέπει να είναι ευχάριστες, κατανοητές, με τοπικά στοιχεία και τελικά να προσφέρουν ψυχαγωγία χωρίς βωμολοχίες, χαρακτηριστικό που συναντάμε σε πολλές από τις καινούριες κωμωδίες των λεγόμενων "επωνύμων".
Έπειτα δε νομίζω ότι θα είναι ό,τι καλύτερο να παρουσιαστεί ένας Ντάριο Φο στην πλατεία Σέκλιζας ή σε άλλη πλατεία ενός χωριού. Θα αφορά ποιον... Δοκιμάστηκαν τέτοιες συνταγές και δεν προχώρησαν πουθενά.

ce_ είπε...

Απ' ό,τι καταλαβαίνεις έχουμε διαφορετική άποψη περί αισθητικής στο θέατρο. Δε με αφορούν τα "βραβεία" κι ούτε τούτα δίνουν το δικαίωμα να παίζει κανείς τόσο φτηνό θέατρο, πρόχειρο δηλαδή.
Δεν ξέρω γιατί εσύ τους δικαιολογείς. Εγώ δεν προτίθεμαι.
Συμφωνούμε όμως σε κάτι. Το θέατρο δεν είναι για την πλατεία.
Όσο για την περίπτωση "Ντάριο Φο", απλά ήταν μια νεανική τρέλα για μας, που είχαμε άγνοια κινδύνου και καταστάσεων.