23.8.15

#μεταΘΗΣΑΥΡΟΣ15 Με μικρό camp έμοιαζε το τελευταίο διάστημα η Σέκλιζα (12-19 Αυγούστου), με αφορμή το Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού που διοργάνωσε η Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου με λέξεις κλειδιά: «πολύχρωμο», «περίεργο», «διαδραστικό», «διαφορετικό», σήμα τη θη-σαύρα και θεματικές ενότητες: «κύκλος», «αγάπη», «άνθρωπος», «ταξίδι».
ημέρα_1: «ό,τι (ξ)έχασες, γυρνάει»
Το πρωινό της Κυριακής, 16 Αυγούστου, ξεκίνησε με την «επιστροφή» στο Παιχνίδι και «καλωσορίσματα». Οι ΟΜΑΔΕΣ διαγωνίστηκαν σε τεστ μνήμης παλιότερων Θησαυρών και στη συνέχεια έτρεξαν από σημείο σε σημείο του χωριού, αναζητώντας πληροφορίες τόσο από την αρχαία όσο κι από τη νεώτερη και τη σύγχρονη ιστορία  και καθημερινότητα του χωριού.
Παράλληλα, συνεχίστηκε ο Μικρός Θησαυρός, όπου τα παιδιά ζωγράφισαν και έγραψαν σε χειροποίητα βιβλία τα παραδοσιακά παραμύθια που τους αφηγήθηκαν ηλικιωμένοι του χωριού.
Η καινοτομία του ΦωτοΜαραθώνιου ξεκίνησε υπό τις οδηγίες και την ευθύνη έμπειρων φωτογράφων, φίλων της Βιβλιοθήκης (Κωνσταντίνου Βασταρούχα και Αποστόλη Γιαννίκα). Παίχτες/χτριες των ΟΜΑΔΩΝ έλαβαν τρία θέματα με βάση τα οποία έπρεπε να φέρουν ως το απόγευμα ενδεικτικές φωτογραφίες που εντάσσονταν στην ευρύτερη ενότητα «Σέκλιζα 2015», σε μια προσπάθεια καταγραφής του παρόντος.
Για την απογευματινή συνάντηση οι ΟΜΑΔΕΣ ανέλαβαν να δραματοποιήσουν «επιστροφές» διαφόρων εποχών και με την υποστήριξη διαφορετικών ειδών θεάτρου/κινηματογράφου: Επιστροφή μετανάστη ως μελόδραμα, μαθητικό φλερτ στο αστικό λεωφορείο ως βουβό κινηματογραφικό φιλμ, επιστροφή στην καμένη γη της αρχαίας Καλλίθηρας ως αρχαίο δράμα, επιστροφή φοιτητή στο χωριό ως μιούζικαλ.

ημέρα_2: «η νύχτα μέρα»
Το πρωινό τους το πέρασαν οι ΟΜΑΔΕΣ αναζητώντας ταξιδιωτικά αναμνηστικά και μικροπράγματα που μπορούν να χωρέσουν σε μια βαλίτσα. Η βαλίτσα τους έγινε στη συνέχεια η βάση της απογευματινής εικαστικής δημιουργίας που κάθε ΟΜΑΔΑ έπρεπε να ετοιμάσει.
Και το απόγευμα ξεκίνησε με ποδηλατική βραδυπορεία, διαγωνισμό γιγάντιας σαπουνόφουσκας διακόπηκε από την έκτακτη βραδινή αποστολή ενός ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ. Οι ΟΜΑΔΕΣ με μεγάλη επιτυχία κατάφεραν με τη βοήθεια μόνο ενός ηχητικού γρίφου να πάρουν στα χέρια τους τα κλειδιά του ΘΗΣΑΥΡΟΥ.
Παράλληλα, στο Μικρό Θησαυρό επιλέχτηκαν και δραματοποιήθηκαν μικρές σκηνές προκειμένου να παιχτούν σε αυτοσχέδιο θέατρο σκιών την τελευταία μέρα του Παιχνιδιού. Ο ΦωτοΜαραθώνιος συνεχίστηκε, έχοντας τη μοναδική ευκαιρία του Νυχτερινού Πλάνου.

ημέρα_3: «άνθρωποι πάνε κι έρχονται»
 Τη μέρα αυτή αναζητήθηκαν –μέσω γρίφων- σημεία και πληροφορίες για ανθρώπους που ταξίδεψαν μακριά ή επισκέφθηκαν και συνδέθηκαν με το χωριό και βοήθησαν στην πρόοδό του ατομικά ή εντασσόμενοι σε συλλογικότητες.
Απογευματινή αποστολή των ΟΜΑΔΩΝ ήταν η παρουσίαση ενός ξενόγλωσσου τραγουδιού που θα μάθαιναν με τη βοήθεια ενός ξένου ή μιας ξένης που κατοικεί στο χωριό. Παρουσία των «ξένων» οι ΟΜΑΔΕΣ παρουσίασαν τα τραγούδια τους και μας έμαθαν τη λέξη «αγάπη» σε άλλες γλώσσες.
Ιδιαίτερη ήταν η έκπληξη και η συγκίνηση του κοινού, όταν, με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Λάμπρου Ζαχαρή, παρουσιάστηκαν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις ενός Σεκλιζιώτη μετανάστη στον Καναδά και μιας Σεκλιζιώτισσας μετανάστριας στη Γαλλία.
Η βραδιά έκρυβε περισσότερη αγάπη, αφού ήταν η στιγμή της αποκάλυψης της μεγάλης Μυστικής Αποστολής των ΟΜΑΔΩΝ, της «έκπληξης αγάπης». Τέσσερα αγαπημένα, καθημερινά πρόσωπα του χωριού έγιναν κέντρο του ενδιαφέροντος και ενός κύκλου αγάπης. Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα και φωτογραφίες από τη ζωή τους αποδείκνυαν πως είναι ωραίο να δείχνεις σε κάποιο/α πως τον/την αγαπάς.
Μικρή γεύση της Μυστικής Αποστολής έπαιρναν οι ΟΜΑΔΕΣ κατά τις πρωινές τους συναντήσεις, όπου υπό τους ήχους ενός συγκεκριμένου τραγουδιού έγιναν μικρές εκπλήξεις αγάπης από μέλη των ΟΜΑΔΩΝ σε παίχτες άλλων ΟΜΑΔΩΝ.

ημέρα_4: «κλασική διαδρομή»
Την τελευταία μέρα του Παιχνιδιού (19 Αυγούστου) άρχισαν οι αποχαιρετισμοί και οι προετοιμασίες για ένα νέο ταξίδι. Οι ΟΜΑΔΕΣ με τρομερή ταχύτητα έλυσαν τους γρίφους της ημέρας και βρέθηκαν μαζί για να λύσουν κοινούς γρίφους που θα τους οδηγούσαν στο φετινό ΘΗΣΑΥΡΟ που ήταν κρυμμένος στο χώρο της Βιβλιοθήκης και περιείχε –συμβολικά- ένα ρολόγι.
Στην απογευματινή συνάντηση οι ΟΜΑΔΕΣ, ως γιορτή του τέλους, παρουσίασαν δραματοποιημένες σκηνές «αποχαιρετισμού», επηρεασμένοι από αποσπάσματα ποίησης και έργων τέχνης που τους δόθηκαν από την αρχή του Παιχνιδιού. Κι αφού ανακοινώθηκε η νικήτρια ΟΜΑΔΑ (πράσινη: Λαθρεπιβάτες της Ελπίδας), μια έκπληξη περίμενε το κοινό.

προΘΗΣΑΥΡΟΣ 2016
Δημοσιοποιήθηκε ο λογότυπος και δόθηκε αποστολή προς τις ΟΜΑΔΕΣ για τον προΘΗΣΑΥΡΟ 2016, με ορίζοντα επανασυνάντησης τα Χριστούγεννα του 2015.
Πριν σκορπίσουν οι περίπου 200 παίχτες και οι παίχτριες όλου του ηλικιακού φάσματος με καταγωγή ή όχι από τη Σέκλιζα, τους δόθηκε άμεση μουσική αποστολή για το τέλος Αυγούστου, στη βραδιά Πανσελήνου.
Συνεχής ενημέρωση και πολλές φωτογραφίες στην ομάδα της Βιβλιοθήκης στο facebook, στο sekliza.blogspot.com, καθώς και στο ραδιόφωνο του ΘΗΣΑΥΡΟΥ “βασιλικός & δυόσμος” (bkd.listen2myradio.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια: