31.8.17

βιβλιοθήκη: καλοκαίρι 2017


Με δύο κύριες ενότητες δράσεων κύλησε το καλοκαίρι στη Σέκλιζα με ευθύνη της Κοινοτικής-Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλλιθήρου: την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών με τον συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το καθιερωμένο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: «από σημείο σε σημείο»
Από τα μέσα Ιουνίου ως τα τέλη Αυγούστου κάθε Τετάρτη απόγευμα τα παιδιά του χωριού συναντιόντουσαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, συμμετέχοντας σε εργαστήρια με την υποστήριξη του Μορφωτικού Συλλόγου.
Ο σχεδιασμός των 12 εργαστηρίων έγινε με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη και τις πινελιές μοναδικότητας περίπου 20 εμψυχωτών/εμψυχωτριών μελών της Βιβλιοθήκης Καλλιθήρου. Συνολικά, συμμετείχαν 50 διαφορετικά παιδιά (25 κατά μέσο όρο σε κάθε εργαστήρι) και διακινήθηκαν 130 βιβλία.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ 2017
 Στην κυριολεξία «από σημείο σε σημείο» κινήθηκε και το 5ο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού και πολλές από τις δράσεις του ενσωματώθηκαν ως εργαστήρια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας.
Το κάλεσμα για συμμετοχή στο Παιχνίδι έγινε με γριφώδη τρόπο και σύνθημα: «ακολουθήστε την μουσική». Στην δημιουργία ατμόσφαιρας και διάθεσης βοήθησαν φίλοι/ες μουσικοί της Βιβλιοθήκης με αποκορύφωμα μια συναυλία έκπληξη και μια μυστική συναυλία.
Οι Ομάδες που σχηματίστηκαν έλαβαν ονόματα ανέμων με βάση σημεία του Ορίζοντα και λογοτεχνικές αναφορές, χρωματίστηκαν με αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος και χρησιμοποίησαν παραδοσιακά μοτίβα ως εμβλήματά τους. Οι άνεμοι, τα νήματα, ο χρόνος, οι σταθμοί ζωής, τα προσωπικά αντικείμενα κι ο χορός έδεσαν τις Ομάδες που μέσα από γρίφους που ήταν κρυμμένοι σε διάφορα μέρη του χωριού και σταδιακές αποκαλύψεις / εκπλήξεις ανακάλυπταν τις κρυφές θεματικές του Παιχνιδιού.
Την πρώτη μέρα οδηγήθηκαν στη φύση, περπάτησαν, έφτιαξαν το «παραΣεκλιζιώτικο» φυτολόγιο, έτρεξαν σε σημεία του χωριού από αυλόπορτα σε αυλόπορτα μες στην νύχτα και διάβασαν αποσπάσματα από έργα του Μενέλαου Λουντέμη που την επόμενη μέρα το πρωί δραματοποίησαν.
Την δεύτερη μέρα γνώρισαν τη ζωή προσώπων του χωριού και δραματοποίησαν με συγκίνηση σημεία-σταθμούς της ζωής τους. Ερεύνησαν και κατέγραψαν την γέννηση και το θάνατο των περιπτέρων. Συνομίλησαν διαφορετικές γενιές μεταξύ τους: μεγάλες γυναίκες δείξαν σε παιδιά την τέχνη της ύφανσης και μικρά παιδιά τους έδειξαν πώς να χειρίζονται και να χαίρονται την νέα τεχνολογία.
Την τρίτη μέρα οι Ομάδες επιδόθηκαν σε ένα ράλι αναζήτησης μιας αλυσίδας γρίφων που τους οδήγησε στον φετινό κρυμμένο θησαυρό που έδωσε το έναυσμα για την τελική βραδινή γιορτή: έναν γάμο της δεκαετίας του ’60 στην πλατεία του χωριού που οργανώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Κάθε καλοκαίρι ψήγματα ενός κρυμμένου θησαυρού του παρελθόντος ανασύρονται στο παρόν. Προκειμένου να αποφευχθεί η αποσπασματικότητα, σχεδιάζονται προεκτάσεις και εμβαθύνσεις κάποιων στο μέλλον. Για παράδειγμα, αναδείχτηκαν ανάγκες, όπως α) συγκρότησης ομάδας φίλων του μοναδικού εναπομείναντος περιπτέρου με την ελπίδα να διατηρηθεί ως σημείο μνήμης, β) οργάνωσης βιωματικών εργαστηριών ύφανσης στον αργαλειό που στήθηκε από τις Ομάδες, γ) εικαστικής δημιουργίας χρονογραμμής του χωριού ως αντικατάσταση της Έκθεσης του Φωτομαραθώνιου κλπ.

Η Βιβλιοθήκη επιστρέφει σε φθινοπωρινούς ρυθμούς και θα είναι ανοιχτή κάθε Τρίτη στις 7μ.μ.
Ωστόσο, συνεχής ενημέρωση και πληροφορίες για τις δράσεις της μπορεί να βρεις κανείς στην ομάδα της στο Facebook, στο κανάλι της στο YouTube και στο sekliza.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: