...και βρήκαν κάπου να ξεχειμωνιάσουν τα παιδιά με τέτοιο κρύο. Ένα δημοτικό internet cafe, δηλαδή.
31.12.08
στέκι νέων
...και βρήκαν κάπου να ξεχειμωνιάσουν τα παιδιά με τέτοιο κρύο. Ένα δημοτικό internet cafe, δηλαδή.
24.12.08
...σιγή
Την έχω δει κι εγώ λίγο "μαύρα χριστούγεννα" φέτος, ίσως λόγω των κοινωνικών περιστάσεων, λίγο που ήθελα την ησυχία μου να διαβάσω, λίγο τα φωτάκια στην είσοδο του χωριού να αναβοσβήνουν στα χέρια της "Ειρήνης" κι ένας Άη-Βασίλης να κουνάει χεράκια, λίγο που είμαι σε σκέψη για το αν θέλω να επιστρέψω στο χωριό...
...αποφάσισα να αφαιρέσω το post καθώς αισθάνομαι πως πλέον κάποιος παίζει με τα νεύρα μου. Είναι αυτές οι στιγμές που νομίζεις πως ένα κακόγουστο αστείο σου έχουν στήσει.
Κι έτσι, αποφάσισα ψυχραιμία.
Σε κάποιους/ες μάλλον αρέσει αυτή η κατάσταση και την απολαμβάνουν, χειροκροτώντας για βραβεία σε όσους/ες έχτισαν βρύσες.
Μάλλον σκοτώνω την ελπίδα μέσα μου, φέτος.
4.12.08
"βάλτε όλοι ΔΥΟ φωνές...!"
Στο χθεσινό συλλαλητήριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, αποφασίστηκε "να μεταφερθούν τα αγροτικά μηχανήματα στο Δέλτα και να παραμείνουν εκεί μέχρι να 'κλειστεί' ραντεβού με τον υπουργό Γεωργίας".
Αντίθετη γνώμη είχαν οι "Νέοι Αγρότες", που παρότρυναν το πλήθος να συμμετάσχει στην συγκέντρωση των αγροτών σήμερα στον Πλατύκαμπο Λάρισας.
Αυτοί οι Νέοι Αγρότες είναι η καινούρια φωνή.
Αυτοί οι Νέοι Αγρότες είναι μια καινούρια φωνή;
Ποια ανάγκη τους οδήγησε σε ένα ξεχωριστό συλλογικό φορέα;
Ανεμοσκορπίσματα. Φωνές που τις παίρνει ο αέρας. Όταν ο κομματικός συνδικαλισμός βλάπτει σοβαρά τις κινητοποιήσεις. Κι ο αγρότης τι ν' ακούσει, τελικά;
24.11.08
είναι τρελή αυτή η ροδιά!
29.10.08
πέτρα την πέτρα ...
Οργασμός εργασιών στην πλατεία. Ένα ηλεκτρικό εργαλείο έκανε ανάγλυφες τις πέτρες που θα δομούσαν το μνημείο πεσόντων, όλη μέρα.
Δείτε, λοιπόν, πού τοποθετήθηκε. (Η γωνία λήψης της φωτογραφίας δεν αναδεικνύει τον όγκο του.)
Μνημείο και πέτρινη βρύση σχηματίζουν ένα νοητό επίπεδο, που χωρίζει την πλατεία από τον υπόλοιπο χώρο, που τον καθιστά μη λειτουργικό.
Γιατί όλα τοποθετούνται τόσο μπροστά; Γιατί και τα δύο πέτρινα κατασκευάσματα δεν τοποθετούνταν στο ίδιο επίπεδο με τον "αντάρτη";
21.10.08
his village voice
"...οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι ... σιγά μην ασχοληθούν με το τι θέλεις εσύ ή εγώ. Σιγά μην ασχοληθούν με τα συμφέροντα του τόπου. Με τα δικά τους θα ασχοληθούν.Θέλησα να αναδείξω αυτή τη φωνή που χάνεται στο υποσέλιδο ενός επαρχιακού μπλογκ. Μια φωνή με ιδιαίτερη ιδεολογική, κοινωνιολογική και συναισθηματική χροιά, ύφος, ένταση και ποιότητα.
... Όλη η περιοχή σβήνει. Σιγά σιγά ξεψυχάει. Ακόμα και οι Σοφάδες απαξιώνονται. Που να δεις τι γίνεται στα χωριά. Εγώ μένω στην Πασχαλίτσα. Δεν υπάρχει μέλλον. Αργά ή γρήγορα θα φύγω. Δεν πρόκειται να μείνω εδώ. Έτσι νομίζω σκέφτεται πολύς κόσμος. Σε λίγα χρόνια θα μείνουν ελάχιστοι..."
14.10.08
κι άλλη βρύση!
-Πρώτα μια με τριγωνικό σχέδιο στη δυτική πλευρά της πλατείας.
-Μετά ...μια μακριά μακριά, διπλή -που ευτυχώς δεν τρέχει, στο λόφο του Αη-Θανάση, με την ένδειξη: "Στη Ζωή, τη Δημιουργία, τη Λεβεντιά. Στους Σεκλειζιώτες που αγωνίστηκαν για Ιδανικά και Ελευθερία. Δωρεά 1ου Δημάρχου Ιτάμου Β. Τσαντήλα 1999-2002".
...και μια δεύτερη στον πεζόδρομο "Καζαντζίδη" δίπλα στο Δημαρχείο.
27.9.08
κι ο δήμος Ιτάμου έχει το blog του!
Μα, είναι τόσο εύκολα κάποια πράγματα, μερικές φορές...
Δύο post όλα κι όλα. Άλλαξε ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου κι έπαψε το μπλογκ;
26.9.08
λίγη στέβια;
Πάντα πίστευα πως μοιάζουμε με τη λατινική Αμερική!
17.9.08
περί Μονής Πέτρας Καταφυγίου
Αναζητώντας κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματά μου και προκειμένου να διαμορφώσω εικόνα σχετικά, ανακάλυψα στο δίκτυο το blog του πατρός Σεραφείμ, όπου κανείς θα δει γνώριμες εικόνες και θα μάθει περισσότερα για την πολυ-εθνική δύναμη του μοναστηριού αλλά και βιογραφικό για τον αρχιμανδρίτη Διονύσιο.
16.9.08
8.9.08
5x5: avant premier
Φιλοξενίες που "τρέχουν" στο δήμο μας, μέσα από "Προγράμματα". Τι κρίμα, όμως, που δεν αξιοποιούνται με ένα πραγματικά επικοινωνιακό τρόπο. Και το μόνο που γίνεται είναι η "έκθεση" των επισκεπτών στα μάτια των γηγενών. Τους θέτουμε σε μια σκηνή και τους κοιτάμε. Ποιο το όφελος, τελικά;
Κι αυτή τη φορά τα πράγματα θυμίζανε λίγο από άποψη διοργάνωσης αυτή του ..."κονσέρτου".
ώρα 7:45 μ.μ.
Στο "ασφάλτινο" γήπεδο κείτεται η εστία. Σε λίγο η ανόρθωσή της.
31.8.08
συνήθεια καλοκαιριού...
Θυμίζουν λίγο από ΡΙΚ, σίριαλ εις την κυπριακήν. Εδώ είναι εις την "καρδιτσιώτικην". Ακούς σαν να μιλάει ο γείτονας, ο φίλος, ο χωριανός, κυρίως βέβαια μιας άλλης δεκαετίας... Κι υποτίθεται πως η συνταγή τους είναι: "χαϊδεύουμε τα αυτιά των θεατών", "παίζουμε αυτά που τους αρέσουν".
Σιγά, κυρία μου! "Ούι, ούι, ούι..."
Να μπει ο Σεπτέμβρης να ησυχάσουν κι οι φωνητικές χορδές σου.
Μωρέ, χίλιες φορές καλύτερα "Καζαντζίδης" μετά τις 2 τα μεσάνυχτα!
τ' Σ'κιάς το ρέμα
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2007Το γεφύρι βρίσκεται στο 11ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καρδίτσας - Ραχούλας, ένα χιλιόμετρο νότια του Καλλιθήρου, στη θέση "Ξηρόκαμπος" και γεφυρώνει έναν παραπόταμο του ποταμού Καλέντζη.
Πρόκειται για λιθόκτιστο γεφύρι κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, το οποίο έπαψε να χρησιμοποιείται μετά την κατασκευή πλάι του της σύγχρονης γέφυρας από οπλισμένο σκυρόδεμα. Είναι δίτοξο, με ανισομεγέθεις τις καμάρες του και τα τόξα του είναι κατασκευασμένα από καλοδουλεμένους καμαρόλιθους που φέρουν κυφώσεις και περιταίνια.
Οι πλαϊνοί του τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από ξεστή λιθοδομή σε "αράδες", η οποία - σε συνδυασμό με τα τόξα του - δημιουργεί ένα αρμονικό αισθητικά αποτέλεσμα και ένα άρτιο τεχνικά έργο.
Το 1995, με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2869/2128/28-11-95 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 55/β/26-1-96, χαρακτηρίστηκε το γεφύρι του Καλλιθήρου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και το 1997 συντάχτηκε η μελέτη επισκευής του από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, την επόμενη χρονιά η Υπηρεσία πραγματοποίησε τις εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του γεφυριού με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού.
27.8.08
Καποδίστριας-2
Ο δήμος Ιτάμου -σύμφωνα με την πρόταση- προσαρτάται στον κεντρικό δήμο της Καρδίτσας, παρέα με τους δήμους Καλλιφωνίου, Κάμπου και Μητρόπολης.
Στην ουσία επανερχόμαστε με ενισχυμένους τους δήμους που υπήρχαν και προ "Καποδίστρια-1" (Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Μουζακίου) συν ένα ορεινό δήμο που θα προέλθει από τη συνένωση των δήμων Νεβρόπολης και Πλαστήρα.
Η μελέτη, επίσης, προβλέπει την προσάρτηση των Δ.Δ. Καροπλεσίου, Καστανιάς στον παραλίμνιο δήμο.
Πώς και ξέχασαν τη Νεράιδα;
06.09.08
Δημοψήφισμα για την επικείμενη "κατάργησή του" προτείνει ο δήμαρχος Ιτάμου.
26.09.08
Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να καταρτιστεί πρόταση του Δήμου Ιτάμου σχετικά με το σχέδιο "Καποδίστριας-2".
Η ΚΕΔΚΕ ζήτησε από τις κατά τόπους ΤΕΔΚ να της καταθέσουν για το θέμα αυτό τις απόψεις τους έως 5-10-2008. Η ΤΕΔΚ Καρδίτσας με την σειρά της ζήτησε από τους Δήμους του νομού μας τις θέσεις τους έως τα τέλη του μήνα, ώστε στις 3 Οκτώβρη να γίνει μια ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου θα ακουστούν οι απόψεις όλων των δημάρχων του νομού και θα διαμορφωθούν οι θέσεις – προτάσεις της ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας που θα σταλούν στην ΚΕΔΚΕ.
Ο δήμος άφησε, πλέον, τις ιδέες περί δημοψηφίσματος και από το στόμα του δημάρχου προτάθηκε η σύσταση ενός ενιαίου δήμου με αυτό του Καλλιφωνίου (συν Αγιοπηγή, Ρούσσο) και ίσως συνένωση και με δήμους παρά του Σμοκόβου. Σαν δεύτερη επιλογή θεώρησε καλύτερη την ένταξη ολόκληρου του δήμου στο Δήμο Καρδίτσας.
Σε μια προσπάθεια ανίχνευσης της διάθεσης του κόσμου ως προς το σχέδιο "Καποδίστριας-2", από τη σύντομη ψηφοφορία του ιστολογίου μας (αφού είχε ανακοινωθεί σύσκεψη της ΤΕΔΚ στις 3 Οκτώβρη), μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι:
Δεν υπάρχει θετική διάθεση έναντι του νέου σχεδίου, γι' αυτό ο κόσμος προτιμά τη διατήρηση του υπάρχοντος δήμου ως έχει. Σε πιθανότητα ένταξής μας σε κάποιο δήμο, προτιμάται ο δήμος Καρδίτσας.
Αίσθησή μου είναι πως ο κόσμος δε νοιάζεται και πολύ για το θέμα. Προφανώς δεν έχει και μεγάλες προσδοκίες από το νέο σχέδιο. Είδε, εξάλλου, το "Καποδίστριας-1"!
26.8.08
υπόθεση "λατομείο"
1988, φόντο σε παλιά φωτογραφία |
2006, εν ώρα μη εργασίας |
2008, εν ώρα εργασίας / πλησιάζονας την κορυφή |
2010 |
Το λατομείο εκμεταλλεύεται η εταιρία ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε. κι απ' ό,τι φαίνεται οι δουλειές πάνε μια χαρά. Ακούγεται μάλιστα πως θα δώσουμε υλικά για την κατασκευή του δρόμου Ε65 και σε λίγο θα αυξηθεί η κίνηση των φορτωμένων φορτηγών, καθώς θα μεγαλώσει κι ο όγκος του καθενός εξ αυτών.
Λέτε σε λίγο να βλέπουμε το Ξινονέρι ή την Κρύα Βρύση;
Υ.Γ.Ιούνης 09
Για να μην ξεχάσουμε τις τρύπες στο Ζυγό που μας θυμίζουν και το δικό μας παρελθόν. Γιατί δεν εντάσσεται το παλιό "νταμάρι" σε κανένα από τα γνωστά επιχειρησιακά προγράμματα, αφού προωθείται η Οικολογική Αποκατάσταση Εγκαταλελειμμένων Λατομείων;
Απ' ό,τι μαθαίνουμε η επιχείρηση επεκτείνεται.
Σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο αναφέρει πως έχει δοθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων "για την ίδρυση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος σε υφιστάμενο λατομικό χώρο της ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΕ στην περιοχή "Λιβάδια" στο Δ.Δ. Ρούσσου του Δήμου Καρδίτσας".
22.8.08
οι σημαντικοί μας "άλλοι"
Η ελλιπής διαφοροποίηση του ατομικού "Εγώ" από το συλλογικό "Εμείς" χαρακτηρίζει τα άτομα που διαμένουν σε χωριά στην περιφέρεια. Η αυτοαντίληψη των ατόμων διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τις απόψεις που έχουν γι' αυτούς οι γείτονες ή οι χωριανοί, οι σημαντικοί "Άλλοι".Τι θα πει το χωριό, βρε;
Όπως έκαναν οι άλλοι, θα κάνω κι εγώ...
"Κοινωνικοποιημένο" άτομο είναι εκείνο που η συμπεριφορά του αντιστοιχεί στις προσδοκίες και τα πρότυπα της κοινωνίας. "Κοινωνικοποιημένο" άτομο είναι το "προσαρμοσμένο" και συμβιβασμένο -στον κυρίαρχο λόγο- άτομο. Αυτός που "αποκλίνει" από τον κανόνα είναι ο "προβληματικός", ο "απροσάρμοστος", ο επικίνδυνος για την κοινωνική ασφάλεια.Δεν είναι καιρός να δούμε τα πράγματα από μιαν άλλη οπτική, με μια άλλη "αισθητική", όπως αυτή που πρότεινε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ο M.Bakhtin;
18.8.08
τι είναι ΣΧΟΟΑΠ;
Ψάχνοντας, βρήκαμε μια μικρή ακρούλα.
Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΜΟΥ: 155.593,90 ευρώ.
Αφορά τον καθορισμό των χρήσεων γης, τόσο των περιοχών που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών όσο και των περιοχών οι οποίες βρίσκονται εκτός αυτών.
Σέκλιζα, εσύ, ανοιχτή πόλη!
Και γιατί όλα μένουν στο επίπεδο των φημών και δεν υπάρχει ενημέρωση;
Γιατί οι συγκεντρώσεις γίνονται 11 το πρωί; Κάποιοι μιλούν για "στημένο παιχνίδι".
Γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι του χωριού μας δεν κάνουν μια συνέλευση κατοίκων; Γιατί, πάάλι θα γκρινιάζουμε μετά την κατάρτιση του σχεδίου;;;
δεν ήσουν στο κονσέρτο;
Κάπως έτσι ήταν κι η διοργάνωση στη συναυλία / κονσέρτο της ορχήστρας (Youth Symphonic Band of Moscow State Wind College / Κρατικό Κολέγιο Πνευστών) από τη Μόσχα, που φιλοξενεί αυτές τις μέρες ο δήμος Ιτάμου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιδοτούμενου από κάποιο υπουργείο.
Σχεδόν αυτοσχέδια θα χαρακτήριζα την όλη κατάσταση. Το μόνο που είχε γίνει ήταν η μεταφορά κάπου 100 πλαστικών καθισμάτων. Αφού, κατέφτασαν οι μουσικοί, αργότερα κι από την επίσημη ώρα έναρξης, τότε ψάχνανε να δούνε αν λειτουργούν τα φώτα, βάλανε ένα προβολέα πάνω στο καμπαναριό [καλή διάθεση υπήρχε] κι όλα λύθηκαν, τελικά.
Όλα; Μη φανταστείτε πως άναψαν ποτέ τα φώτα στα σκαλιά...
Κι από κόσμο; Καλά τα πήγαμε. Αν φανταστεί κανείς πως η ανακοίνωση έλεγε "ρώσικη συναυλία στον Άγιο Αθανάσιο", τι να υποψιαστεί κανείς... Εκκλησιαστική μουσική; Παραδοσιακά ρώσικα τραγούδια;
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο δήμος Ιτάμου κι ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου. Απ' όσο ξέρω η μόνη συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου ήταν στην πληρωμή του φαγητού των μουσικών μετά την παράσταση. Άρα, τα υπόλοιπα τα είχε αναλάβει ο δήμος;!
Και γιατί δεν είχε ανοίξει ο ναός, να δει ο κόσμος από κοντά τις τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν, αλλά και οι επισκέπτες να δούνε κάτι παραπάνω, παρά αρκέστηκαν στις φωτογραφήσεις στον εξώστη του ναού;
Να μη μιλήσουμε για την παραδοσιακή μας φιλοξενία. Αποδείξαμε πως η φιλοξενία περνάει πρώτα από την τσέπη μας κι αν δεν περνάει από τη δική μας, γινόμαστε "λίγο" αγενείς κι απότομοι... Ευτυχώς, μιλώ για μεμονωμένο περιστατικό, που φαντάζομαι θα ήταν αρκετό για να το πάρουν μαζί τους τα παιδιά από τη Ρωσία.
ΥΔΡΟΓΟΝΟ [=ζωή]
Ήχοι από πνευστά και τύμπανα ήχησαν σε όλο το χωριό και χειροκροτήματα επαναλαμβανόμενα.
Μια νέα ζωή δόθηκε στο λόφο, ένας νέος χώρος εγκαινιάστηκε. Δεν είναι δυνατό όλα να γίνονται στην πλατεία.
Ας δοθούν ευκαιρίες για νέες εμπειρίες. Ας βγούμε λίγο από το καλούπι.
12.8.08
it's media game!
παραδειγμα 1
Γνωρίζουμε όλοι κι όλες πως στις 11-12 Ιούλη διοργανώθηκαν από το Μορφωτικό Σύλλογο στο χωριό τα "περίφημα" ΑΓΡΟΤΙΚΑ 2008. Είδαμε και την παράλληλη Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων που διοργάνωσε ο δήμος Ιτάμου.
Διαβάστε, τώρα, την παρακάτω δημοσίευση:
Η πρώτη Πανθεσσαλική Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων εγκαινιάστηκε στο Καλλίθηρο του Δήμου Ιτάμου, όπου και δόθηκε μεγάλη έμφαση στη φυτική παραγωγή, στις ήπιες μορφές ενέργειας, στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και των υποδομών του, στην ποιότητα ζωής γενικότερα, με επίκεντρο τα θεσσαλικά προϊόντα.
[Την έκθεση εγκαινίασε ο γ.γ. της περιφέρειας Θεσσαλίας -κ. Γκούπας. Στο τέλος του χαιρετισμού του, συνεχάρη] «για την πρωτοβουλία, τον Μορφωτικό Σύλλογο Καλλίθηρου και το Δήμο Ιτάμου που συνεργάστηκαν με επιτυχία στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αγροτικά» για να διοργανώσουν αυτή τη σημαντική έκθεση αλλά και τους γυναικείους συνεταιρισμούς και φορείς που συμμετέχουν στην έκθεση και στηρίζουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια...». [πηγή: agronews, 14.07.08]
Διαβάστε, την παρακάτω ανάρτηση σε ταξιδιωτική ιστοσελίδα, που προτείνει διαδρομή στο δήμο μας, ξεκινώντας από το χωριό:
[Στο Καλλίθηρο λειτουργεί] και οργανωμένος θεματικός Παιδότοπος «Το Φεγγαρόψαρο» σε δάσος δρυός δώδεκα στρεμμάτων.
11.8.08
μιλάμε για το πάρτι...
Ποιες αμοιβαίες σχέσεις επικοινωνίας και σεβασμού έχουν οικοδομηθεί;
Ο λόγος της "νεολαίας" δεν εκφέρεται τόσο εύκολα και ειδικά μέσα από πολιτικώς ορθά κανάλια.
Μιλάμε για το πάρτι; Ή για την πάρτη μας;
7.8.08
άγιος Αθανάσιος project [2]
Υ.Γ. Μόνο που νερό δεν υπάρχει εκεί πάνω, γιατί κάηκε -λέει- εδώ και καιρό το μοτέρ. Με μπιτόνια κουβαλούσαν οι άνθρωποι νερό, με μπιτόνια και για καθαριότητα και δουλειές του νεκροταφείου.
Άραγε, αυτά τα ξερά κίτρινα χορτάρια που δίνουν τόσο ωραίο χρώμα στο τοπίο, αν λαμπαδιάσουν, με μπιτόνια θα τα σβήσουμε;
30.7.08
29.7.08
celtis australis
(Τσίτσας Σ., Τ' αγριόδεντρα του βουνού και του λόγγου, Καρδίτσα 2003, σ.σ.197-198)
22.7.08
Красная площадь
Λένε πως καμιά σχέση δεν έχει το χρώμα των πλακιδίων ή των κτιρίων γύρω της με το όνομά της. Λένε πως στα ρώσικα το "κόκκινη" σημαίνει και "όμορφη".
Έρχομαι απλά να προτείνω στην ενδεχόμενη αναμόρφωση της πλατείας μας , που φημολογείται πως προγραμματίζει ο δήμος, να κυριαρχήσει το κόκκινο δάπεδο, για να 'χουμε μια "κόκκινη πλατεία".
20.7.08
digital sekliza
Ως επιβεβαίωση του τίτλου, θα πρόσθετα μια φωτογραφία από το info-πλατάνι, στην πλατεία του χωριού, όπου στο πεζούλι του ένας laptop τα μεσημέρια είναι ανοιχτός εν μέσω συντροφιάς νέων μας ή του νέου που μένει ως πολύ αργά το βράδυ με το laptop του σε αδειανά τραπέζια της πλατείας.
Υπάρχει, όμως, αντίστοιχα το digital Kallithiro;
Δυστυχώς, δεν έχουμε την παροχή ασύρματου δικτύου από το Δήμο μας. Μαθαίνω πως στο Δήμο Κάμπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Ακόμα κι η ιστοσελίδα του Δήμου Ιτάμου μένει εδώ και πάρα πολύ καιρό ..."υπό κατασκευή".
Και για να συμπληρώσω, βρήκα πού πετάμε τα e-σκουπίδια μας!
Την παλιά μου οθόνη και τον άχρηστο εκτυπωτή θα τα πάω στο Μηχανοστάσιο του Δήμου Καρδίτσας [κοντά στη Ραστώνη], όπου υπάρχει ειδικός κάδος, λέει.
19.7.08
Φλωράκεια 2008
Ακούστηκαν λόγοι επισήμων, προβληθηκε dvd, που στη συνέχεια πουλήθηκε στην τιμή των 3 ευρώ, παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής Παφίλης, τραγούδησαν κλέφτικα τραγούδια μέλη του ΚΑΠΗ και το κλαρίνο ηχούσε μέχρι αργά ...
Δυο στιγμές μες στο χρόνο ...
14.7.08
11.7.08
επιχείρηση "κομμένα λάστιχα"
Ο Δήμος προσπαθεί να μας κάνει μαθήματα οικονομίας νερού (με το κινούμενο κείμενο στην είσοδο του δημαρχείου) αλλά είναι ο πρώτος διδάξας στη σπατάλη νερού, αφού ακόμη δεν ανακάλυψε το πότισμα "με σταγόνες", ποτίζοντας ακόμη και τσιμεντένιες επιφάνειες, λες και πρόκειται να χορταριάσουν.
Κι όμως, κάποιοι/ες κατεβαίνουν απ' το αυτοκίνητό τους, σκύβουν και κλείνουν τη βρύση, που ξεχάστηκε ανοιχτή ...
Αν βρείτε κλειστή την παροχή νερού το πρωί, μην απορήσετε.
Ίσως πέσατε θύματα της επαναστατικής ομάδας και σεις.
27.08.08
προσέχουμε για να έχουμε;
O Δήμος είχε την ιδέα η πέτρινη βρύση που κατασκευάστηκε πρόσφατα στην πλατεία να δείχνει τρεχούμενη. Κι αφού πηγή δεν υπάρχει, το νερό τρέχει από το δίκτυο ύδρευσης ...
Πιστέψτε το.
Δεκέμβρης 2008
Η "βρυσομάνα" έπαψε να τρέχει.
Ιούνης 2009
Η τεχνητή πηγή ξανάφερε νερό.
27.6.08
...με τα μάτια των άλλων
Εκείνο που τους κάνει εντύπωση είναι η πελαργοφωλιά πάνω στον τρούλο της Αγ. Τριάδας ...
8.6.08
anti-plastic
...είμαστε τελείως ανεκπαίδευτοι ως προς αυτό;
4.6.08
της Σέκλιζας το θέατρο
Μισοτελειωμένο στέκει εδώ και χρόνια. Τα μπετά φθάρθηκαν από τις βροχές, τον πάγο, τη βροχή, το χιόνι. Στέκει όμως ακόμα.
Μας είπαν [προηγούμενη δημοτική αρχή] πως εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ [μειώνοντας τον αρχικά προβλεπόμενο αριθμό θέσεων], έστω το περιφράξανε και χάσανε τα γίδια τον ίσκιο του μεσημεριού.
Στη φωτογραφία που μας ήρθε βλέπουμε σαν οικοδομικές εργασίες να είναι σε εξέλιξη. Θυμίζει λίγο τα σπίτια των προσφύγων, πριν έρθουν οι εισβολείς. Ακίνητη Ζωή. Νεκρή Φύση.
Ήρθαν ή έφυγαν;
Περσινό ρεπορτάζ εφημερίδας "έλεγε" πως "από το καλοκαίρι του 2008 θα αποτελεί ακόμη έναν ελκυστικό χώρο πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος".
Δεν το είδατε;!
17.08.08
Ο κ. δήμαρχος δήλωσε πως την Κυριακή, 24 Αυγούστου 2008, θα υπάρξει θεατρική παράσταση στο "ημιτελές υπαίθριο θέατρο" από θίασο της Καρδίτσας.
Σίγουρα;
20.08.08
Αφίσα του δήμου μας ενημερώνει πως η θεατρική παράσταση θα λάβει χώρα εν τη πλατεία !!!
Τις δηλώσεις, γιατί τις κάνουν, τότε;;;
Τα ίδια και με την προηγούμενη δημοτική αρχή, τα ίδια και με την τωρινή.
24.08.08
Ο κ. δήμαρχος ανανέωσε την υπόσχεσή του για παράσταση στο υπαίθριο θέατρο ...στο άμεσο μέλλον.
15.5.08
κι όμως γίνονται έργα!
Δημοπρατήθηκε, στο πλαίσιο του Προγράμματος "Θησέας", η βελτίωση αθλητικών χώρων Καλλιθήρου - Αμπελικού - Καστανιάς - Καταφυγίου έργο ύψους 100.000 ευρώ
Δηλαδή 25.000 ευρώ για το καθένα;
Για να μην αδικούμε τον κ. δήμαρχο...
και σχολείο θα σας φτιάξουμε!
Από την είδηση των εγκαινίων του πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής (24.05.06), μάθαμε ότι εντάχθηκε σε πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων η κατασκευή νέου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου στο χωριό μας.
Εντάξει, δε μας έκανε και χάρη! Υποχρέωσή του ήταν. Εξάλλου, φαντάζομαι το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα δούλεψε και πάλι. Αλλά, μην υποψιαστώ πως θα το δούμε σε προεκλογικό φυλλάδιο ως έργο του Δήμου!
Επιτέλους, μια αποκέντρωση!
Και ευχόμαστε την όσο δυνατό καλύτερη χρήση των παλιών σχολικών κτιρίων: Δημαρχείο ή Μουσείο / Ιστορικό Αρχείο ή Βιβλιοθήκη ή Πνευματικό Κέντρο ή ...ξενώνας, δημοτικό αναψυκτήριο, χασαποταβέρνα;
έχουμε και λουτρά;;;
αποκαλυπτικός διάλογος (26.08.08):
-Πού πήρε φωτιά;
-Στα λουτρά ...
Κι όμως, έχουμε και λουτρά.
Για μας που δεν πήραμε είδηση την ύπαρξή τους, μας ενημερώνω πως πρόκειται για μικρό κτίσμα που ανηγέρθη την πρώτη τετραετία του "Καποδίστρια" και περιλαμβάνει "μπανιέρες", αφού πρόκειται για "ιαματικά λουτρά", κάπου στην περιοχή "Χράνος", εκεί που κάποτε είχαν γίνει αγώνες moto-cross.
Φυσικά, κατευθείαν, σκεφτήκαμε να πάμε ως εκεί. Κι οι απαντήσεις:
-Δεν είναι ξυμένος ο δρόμος ...
-Δεν έχει σταγόνα νερό ...
14.5.08
"Η Γλώσσα, Τα Παιδιά, Εμείς Και Η Καρδίτσα" (revised version)
Η θέση που προέκυπτε από το κείμενο που τότε είχα συντάξει έκλινε προς την άποψη πως "πρέπει να γίνει κάποιο βήμα σύγκλισης στην κοινή ελληνική", θεωρώντας πως τα "σεκλιζιώτικα" έχουν μόνο "λαογραφική αξία".
9.5.08
είναι ωραίο να είσαι συνταξιούχος, τελικά!
- Οι σ υ ν τ α ξ ι ο ύ χ ο ι, που κάνουν τα καλύτερα πάρτι [ως και τραγούδι σκαρφίστηκαν για τη Σέκλιζα (κυκλοφορεί κι ως ringtone από κινητό σε κινητό)], τις καλύτερες εκδρομές και τα καλύτερα happenings με το Κ.Α.Π.Η.
Νομίζω καλύτερα απ' όλους στο χωριό περνάν οι συνταξιούχοι.
Άντε και τα μωρά, έστω κι οι πιτσιρικάδες ως να παν γυμνάσιο...
1.5.08
αγροτική Πρωτομαγιά
Ωραία τα χωριά τέτοια εποχή.
Εκείνο που παρατήρησα, όμως, είναι πως πλέον το χωριό μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την πρωτοπορία του. Πάνε τα χρόνια τα παλιά.
Αν εξαιρέσει κανείς την ατομική πρόοδο, που είναι φανερή από το εξωτερικό ενός σπιτιού ως το πόσα αυτοκόνητα υπάρχουν έξω από κάθε σπίτι, σε επίπεδο "κοινοτικό" ή πλέον "δημοτικό" μάλλον έχουμε μείνει στη δεκαετία του '90.
Απλά πράγματα που είδα σε άλλα χωριά με μια γρήγορη ματιά και δεν τα βλέπω σε μας:
Γήπεδα ποδοσφαίρου φροντισμένα, κουρευτικά, μηχανήματα ποτίσματος, αποδυτήρια σύγχρονα, ηλιακός θερμοσίφωνας που εννοεί και ντους εντός, γήπεδα 5x5, κερκίδες σε γήπεδο μπάσκετ, ...
Εμείς, το μόνο που βλέπουμε είναι να αλλάζει εικόνα η πλατεία. Κάθε δήμαρχος χαλάει και φτιάχνει παρτέρια, ένας ανοίγει σιντριβάνι, άλλος το μπαζώνει κλπ κλπ.
Να ρωτήσω κάτι;
Εκτός από την αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων [που στην ουσία την παραχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός] και την αναστήλωση του Αγίου Αθανασίου [έργο με συνεισφορά όλων] ποιο έργο έχει γίνει στο χωριό μας από τότε που γίναμε έδρα δήμου;
Το μισοτελειωμένο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, το νέο κοιμητήριο, ...
Δέκα χρόνια "Καποδίστριας", πλέον. Τι κέρδισε η Σέκλιζα, τελικά;
24.3.08
"η ιστορία του δημοτικού σχολείου"
4.3.08
ζητείται σπουδαίος/-α Σεκλιζιώτης/-ισσα
Έτσι το δημοτικό σχολείο του χωριού μας πρέπει ν' αποκτήσει ένα όνομα, όπως και το νηπιαγωγείο ένα άλλο.
Υπάρχει κάποιος/α -με καταγωγή έστω από το χωριό- που αξίζει να τιμηθεί μ' αυτό τον τρόπο; Κι από ποιο κοινωνικό πεδίο πρέπει να είναι; Ιστορικό; Εκπαιδευτικό; Πνευματικό; Αγροτικό; Πολιτικό; Πολιτιστικό;
Κι αν δεν υπάρχει κάποιος/α με καταγωγή, μήπως υπάρχει κάποιος/α που έβαλε τη σφραγίδα του στην ιστορία και εξέλιξη του χωριού μας;
Ήρθαν με μορφή σχολίου δυο ονόματα:
-Χαρίλαος Φλωράκης
-Βαγγελίτσα Κουσιάντζα
«Δεν έχω μπροστά μου παρά λίγα λεπτά (...). Επειτα πλέον φεύγω για πάντα. Εσύ να εργαστείς στο σχολείο και να δόσεις στη νεολαία να πιστέψει τι είναι κείνο που γι' αυτό εμείς πεθαίνουμε υπερήφανοι για την Ελλάδα, και πηγαίνουμε ψηλά με τη συνείδησή μας καθαρή (...). Δε θέλω να με κλάψετε, ούτε και να πενθήστε. Η θυσία μας που γίνεται, θα γίνει φάρος που θα φωτίσει όλο τον κόσμο για μια καλύτερη ζωή. Σ' όλο τον δικό μας κόσμο σκόρπα τους ενθουσιώδεις χαιρετισμούς μας.
Σας αποχαιρετώ παντοτινά
ΥΓ: Ερχονται να μας πάρουν για το σφαγείο. Θάρρος και υπομονή. Μη μας ξεχάστε.
Εύχομαι οι κόποι μας γρήγορα να αποβούν σε όφελος όλου του λαού».Το τελευταίο γράμμα της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, δασκάλας από τον Παλαμά - Καρδίτσας, μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Γράφτηκε σε θάλαμο μελλοθάνατων, στις 8 Μάη του 1947.
[πηγή: εφ.Ριζοσπάστης, 29.11.06]
19.2.08
5.2.08
Sekliza camp
νιώθω πραγματικά σαν να ζω σε ένα στρατόπεδο ή έστω μια μεγάλη κατασκήνωση.
Αυτή η αίσθηση ενδυναμώνει και επικυρώνεται, όταν ακούω εκείνες τις απίθανες ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα του δήμου, ειδικά κάτι άσχετες ώρες και επί επανάληψη.
Ως πότε, άραγε, θα συνεχιστεί;
Δεν είναι καιρός να πάψει ή έστω να περιοριστεί σε πολύ επείγουσες και σοβαρές ανακοινώσεις;
Διερωτώμαι κιόλας αν οι ανακοινώσεις ακούγονται λίγο πιο πέρα από το κέντρο. Γιατί αν είναι να γίνονται μόνο για το κέντρο, είναι ανώφελο. Οι του κέντρου ήδη γνωρίζουν τι θα ανακοινωθεί.
Υπάρχουν κι οι γραπτές ανακοινώσεις, ξέρετε, κ. δήμαρχε.
Υπάρχουν κι οι εφημερίδες.
9.1.08
άλλος/η για τον Άδη!
"Άιντε, εκεί θα μας παν κι εμάς..."
Τι δικαιούμαστε, πια, σε τούτη τη Γη που την πατούμε;
«Έκαστος Εφ’ Ω Ετάφη», όπως θα ‘γραφε κι ο Συφιλτζόγλου.
Τούτη τη λίγη γη οι Σεκλιζιώτες κι οι Σεκλιζιώτισσες την προτιμούσαν στον Αη-Θανάση. Γυναίκες μαυροφόρες αρνούνταν να δεχτούν το νέο νεκροταφείο και διαμαρτύρονταν εντόνως ό,τι στιγμή κι αν τους δινόταν ευκαιρία. Ακούστηκε, μάλιστα, πως συγκεντρώνονταν υπογραφές για τη μη λειτουργία του νέου κοιμητηρίου.
Δεν ξέρω, αν είχαν διαβάσει Τάσο Λειβαδίτη, αλλά κάτι τέτοιο προσπαθούσαν να πουν:
για να μην τρέχουμε μέσα στη νύχτα να συναντηθούμε…"
Το θέμα έχει τεθεί υπό νομική εξέταση και πιθανό να μη θεωρείται υποχρεωτική η ταφή στο νέο κοιμητήριο.
Αναμένουμε εξελίξεις, άραγε;
ο κήπος των προγόνων